ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ повторно відмовить білорусам у купівлі Сбербанку

"Це не маленький банк, і питання не тільки в тому, щоб його купити, але і в його розвитку".

НБУ повторно відмовить білорусам у купівлі Сбербанку
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк вважає, що білоруський Паритетбанк не відповідає вимогам для купівлі українського Сбербанку.

"Ми вже один раз відмовили заявнику, оскільки він не відповідав нашим вимогам ... Там була ціла низка пунктів, не тільки технічних. Подивіться на розмір капіталу і портфеля Паритетбанку і Сбербанку, це одна з невідповідностей", - сказала перший заступник голови центробанку Катерина Рожкова в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Рожкова додала, що взагалі не бачить, хто міг би купити Сбербанк.

"Для міжнародних інститутів купівля ускладнена через санкції, а серед приватних інвесторів я не бачила таких, які були б в змозі утримувати таку фінустанову. Адже це не маленький банк, і питання не тільки в тому, щоб його купити, але й у його подальшому розвитку. А для цього необхідний і досвід, і капітал, і можливість цей капітал у разі необхідності внести. Загалом є багато "але", - пояснила співрозмовник агентства.

Нагадаємо, ПАТ "Сбербанк" - найбільший з банків з російським капіталом в Україні.

Сбербанк Росії хоче продати його через введені РНБО санкції, але вже три спроби росіян позбутися української "дочки" завершилися невдало.

Навесні 2017 року Сбербанк України збиралися купувати Саїд Гуцерієв, син російського мільярдера Михайла Гуцерієва (компанії "Росснефть", "Нефтиса", Бинбанк), а також Григорій Гусельников, який є основним акціонером латвійського Norvik Banka. Угода не була схвалена Нацбанком.

Восени 2017 року з'явилися чутки, що Сбербанк купить Валерій Хорошковський. Бізнесмен, який є нині резидентом Монако, досяг принципової домовленості з материнською структурою Сбербанку, але був змушений наприкінці січня 2018 року вийти з переговорів після того, як його юристи дали свій висновок про можливі ризики, пов'язані з порушенням санкцій законодавства ЄС у разі прямої або опосередкованої купівлі українського Сбербанку.

У березні 2018 року Національний банк України відмовив Паритетбанку в купівлі ПАТ "Сбербанк" у зв'язку з невідповідністю заявника вимогам законодавства України, але в червні білоруси подали повторну заявку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram