ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" своїми позовами зірвав програму запозичень "Газпрому"

"Судячи з усього, Нафтогазу вдалося намацати больову точку російського концерну".

"Нафтогаз" своїми позовами зірвав програму запозичень "Газпрому"
Фото: EPA/UPG

"Газпром" призупинив програму запозичень через ризик заморожування залучених коштів за позовами "Нафтогазу".

Про це пише Reuters із посиланням на свої джерела.

"Газпром" програв "Нафтогазу" в Стокгольмському арбітражі 2,56 млрд доларів, але не виплатив борг. У зв'язку з цим українська компанія ініціювала процес арешту активів "Газпрому" в Нідерландах, Швейцарії та Великобританії.

Лондонський суд у червні постановив заморозити активи "Газпрому" у Великобританії. Після цього один з англійських банків заморозив кредитну угоду "Газпрому" до прояснення ситуації.

Британський вердикт, радше за все, налякав банкірів, які традиційно працюють з "Газпромом" на міжнародному ринку, заявив один із співрозмовників агентства. "У моєму розумінні, під дію потрапляють розрахунки іноземних банків, які йдуть через Лондон, але комплаєнс банків, зареєстрованих в інших юрисдикціях, може зайняти обережну позицію і теж блокувати операції навіть без прямої заборони", - сказав він.

У березні "Газпром" схвалив залучення в 2018 році двосторонніх і клубних кредитів на суму до 4 мільярдів євро. Якщо компанія не знайде рішення для зняття арешту активів, то програму позик на зовнішньому ринку їй навряд чи вдасться виконати в повному обсязі.

У червні перед арештом активів у Лондоні "Газпром" скасував розміщення євробондів у фунтах стерлінгів. На осінь були у планах євробонди в євро та японських єнах, вони тепер під питанням.

"Газпрому", якому в 2018 році потрібно погасити 15,2 мільярда доларів зовнішнього боргу, вигідніше позичати на міжнародних ринках, тому що локальний ринок менший, і рублі обходяться дорожче.

"Судячи з усього, Нафтогазу вдалося намацати больову точку російського концерну. Газпром багато у чому залежить від зовнішнього фінансування. Для Києва це - посилення переговорної позиції", - вважає директор групи з природних ресурсів рейтингового агентства Fitch Дмитро Маринченко.

Але проблем з рефінансуванням боргу та фінансування інвестпрограми найближчим часом у "Газпрому" виникнути не повинно - у компанії великий запас ліквідності і можливість позичати у російських банків. На кінець березня 2018 року у компанії був запас у 26 мільярдів доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram