ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ: Трудова міграція гальмує економічне зростання

Найбільше потерпають галузі будівництва, промисловості, сільського господарства, транспорту і зв'язку.

НБУ: Трудова міграція гальмує економічне зростання
Фото: tsn.ua

В Україні через трудову міграцію може прискоритися зростання цін і сповільнитися економічне зростання. Це випливає з інфляційного звіту Національного банку, пише Економічна правда.

НБУ зазначає, що вже зараз підприємці відзначають брак кваліфікованих кадрів, що передусім пов'язано з виїздом українців до Польщі та інших країн.

"Один з основних ризиків базового сценарію - продовження відтоку робочої сили з України. Це буде високими темпами створювати подальше підвищення диспропорцій між попитом і пропозицією на ринку праці", - вважають експерти НБУ.

Трудова міграція також перешкоджає росту темпів виробництва, найбільше - в будівництві, промисловості, сільському господарстві, транспорті та зв'язку.

"За даними обласних служб зайнятості в Польщі, майже 50% трудових мігрантів з України подали у 2017 році заяви на працевлаштування саме в цих видах діяльності", - йдеться у звіті НБУ.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що українські заробітчани переслали з Польщі понад $800 млн у першому кварталі 2018 року. Це становить 86% від усіх переказів іноземців, які працюють у сусідній державі.

За підрахунками ЗМІ, з 2,5 млн українців, які працюють за межами України, близько 1,5 млн працюють нелегально і фактично перебувають у рабських умовах.

Згідно із соцопитуванням, проведеним наприкінці 2017 року, кожен третій українець хоче емігрувати. 45,2% опитаних готові виїхати за кордон для того, щоб отримувати більше грошей. 31,6% хочуть жити в більш комфортних умовах, а 9,4% не можуть себе професійно реалізувати в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram