ГоловнаЕкономікаБізнес

У Харкові найбільші автодилери звинувачують "Мегабанк" у підробці документів і рейдерському захопленні майна

Офіційні дилери автомобілів "Тоyota" і "Lexus" несподівано дізналися, що є боржниками "Мегабанку", а все їхнє майно - салони, СТО, автомобілі - під арештом

У Харкові найбільші автодилери звинувачують "Мегабанк" у підробці документів і рейдерському захопленні майна
Фото: unian.ne

Найбільші автодилери Харкова звинувачують ПАТ "Мегабанк" у підробці документів і рейдерському захопленні майна. Як передає УНІАН з посиланням на АТН, офіційні дилери автомобілів "Тоyota" і "Lexus" несподівано для себе дізналися, що вони є боржниками "Мегабанку", а все їхнє майно - салони, СТО, автомобілі - під арештом.

Власник автодилерів "Тоyota" і "Lexus" Олег Топчій стверджує, що вони в банку кредитів не брали та ні за кого своїм майном не поручалися. За його словами, всі контакти з цим закладом обмежувалися відкриттям у цих автосалонах відділень банку для безготівкового розрахунку з клієнтами.

"Ніхто не заперечує тези, що якщо ти в банку взяв гроші, то потрібно віддати. Але це ніяк не стосується наших компаній, які в цього банку грошей не брали, так само не підписували гарантії та поручительства з повернення іншими компаніями грошей цього банку. Ми вважаємо, що йдеться про елементарне підроблення документів і рейдерське захоплення майна, що є неприпустимим, коли мовиться не просто про банк, а банк з іноземними інвестиціями", - наголосив Топчій.

Він зазначив, що ці марки автомобілів представляє в Харкові велика група компаній: ТОВ "АВТОАРТ", ТОВ " АВТОАРТ ЛТД", ТОВ "АРТ-ЛЕКС", ТОВ "АРТ-ЛЕКС ЛТД", ТОВ "АРТСІТІ", ТОВ "АРТСІТІ ЛТД" , ТОВ "АДАМАНТ-АВТО" та ПП "РЕНТАБУД".

Друга група компаній-дилерів, що включає ТОВ "ТЕХНІК ЦЕНТР", ТОВ "ТЕХНІК-ЦЕНТР", ТОВ "МИСТРАЛЬ АВТО", ПП "АЯКС-АВТО", ТОВ "ТЕХНО-АРТ", ТОВ "ПРОФІЛЬ-М" і ТОВ "КОМПАНІЯ "АРТ-ІНВЕСТ", представляє в Харкові марки "Ніссан" і "Мітсубісі", "Пежо" і, справді, має довгу кредитну історію з "Мегабанком".  

"

"Ще 2013 року, за пропозицією самого банку, нами було отримано кредит на 10,8 мільйона доларів для погашення кредиту в "Златобанк" (10,3 мільйона доларів) і збільшення оборотних коштів наших фірм на суму близько півмільйона доларів, - зазначив директор керівної компанії другої групи дилерів Андрій Яно. - Довгий час відсотки сплачувалися вчасно. Однак автодилери потрапили в капкан коливань курсу - кредит видавався за курсу 8 гривень за долар, а вже 2014 року він зріс до 28-30 гривень за долар. Ми не стали винятком".

При цьому, зі слів топ-менеджера, по тілу кредиту виплати не припинялися: всього за 4 роки користування кредитом автодилери повернули банку понад 4 мільйонів доларів тільки як відсотки. І готові були й надалі співпрацювати з банком, якби в червні 2018 року несподівано не дізналися про його позови до суду. Як забезпечення позовів "Мегабанк" зажадав заарештувати все майно автодилерів - як тих, хто їм був реально повинен, так і тих, хто не мав зобов'язань перед банком.

За словами топ-менеджера, використовуючи "сфальсифіковані банком договори поручительства, на яких стоїть підпис заступника голови ПАТ "МЕГАБАНК" Олени Пономаренко, починаючи з 11 червня банк звертається до Господарського суду Харківської області з серією однакових позовів до першої та другої груп компаній.

Того самого дня ПАТ "МЕГАБАНК" подає до Господарського суду Харківської області заяву про забезпечення позову і цього ж дня, 18 липня, суддя Наталія Калініченко виносить ухвалу про забезпечення позову, за яким накладаються арешти на грошові кошти, які належать вищевказаним підприємствам і перебувають на всіх рахунках у всіх банківських установах; на все рухоме і нерухоме майно, яке належить вищеназваним підприємствам з передачею його, документів і ключів підлеглому ТОВ "МЕГАБАНК" охоронному агентству - ТОВ "О-МЕГА".

При цьому Харківський апеляційний господарський суду 13 липня скасував ухвалу Господарського суду Харківської області від 18.06.2018 р., відмовивши ПАТ "МЕГАБАНК" у задоволенні заяви про забезпечення позову в цій справі.

Однак уже 18 червня ПАТ "МЕГАБАНК" знову звернувся до Господарського суду Харківської області із заявою про забезпечення позову, попри рішення Апеляційного суду, практично слово в слово повторює перший судовий позов, розглянутий суддею Калиниченко (що категорично неприпустимо в судовій практиці). Через 2 дні вже суддя Сергій Прохоров виносить ухвалу (без оповіщення груп компаній) про задоволення заяви ПАТ "МЕГАБАНК" та накладення в межах суми 179,2 мільйона гривень арешту на всі грошові кошти, а також на все рухоме і нерухоме майно першої та другої груп компаній.

Уже 23 і 24 липня 2018 року представниками ПАТ "МЕГАБАНК", спільно з приватним виконавцем Дмитром Бабенком, за підтримки приватної охоронної структури ТОВ "О-МЕГА", в супроводі бронемашин, були зроблені спроби захоплення будівель автосалонів ПП "РЕНТАБУД", яке взагалі не має жодних фінансових відносин з банком.

"З огляду на вищевказані факти, - підсумував Топчій, - зазначаємо, що обидві групи автодилерів зіткнулися з безпрецедентною рейдерською атакою ПАТ "МЕГАБАНК", який, з грубим порушенням норм чинного законодавства України, зі злочинним використанням правоохоронних органів і нечесних суддів, позбавляючи робочих місць близько 500 чоловік, захоплює все майно й активи 14 компаній, позбавляючи харків'ян якісного сервісу й купівлі нових автомобілів через 8 автоцентрів".        

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram