ГоловнаЕкономікаДержава

Омелян доручив УЗ забезпечити пріоритетність експортних відправлень продукції ГМК, - Каленков

"Керівництво УЗ розуміє цю проблему і бере участь у діалозі з галуззю".

Омелян доручив УЗ забезпечити пріоритетність експортних відправлень продукції ГМК, - Каленков

Міністр інфраструктури Володимир Омелян доручив "Укрзалізниці" за можливістю забезпечити пріоритетність перевезення українських експортних вантажів порівняно з російським транзитом. Таку вказівку він дав під час зустрічі з представниками ГМК, на якій також були присутні керівник УЗ Євген Кравцов і представники Адміністрації морських портів. Про це ЦТС повідомив Олександр Каленков, президент ОП "Укрметалургпром".

Від початку року залізничні перевезення руди в напрямку Європи значно скоротилися, щомісячні перевезення знизилися на 400 тис. тонн, більш ніж 17% з початку року. "Це призвело до критичного зростання запасів готової продукції на складах підприємств, уповільнення зростання обсягу виробництва, втрати сотень мільйонів доларів валютної виручки", - розповів Олександр Каленков. Керівник УЗ Євген Кравцов виправдовував цю ситуацію зміною балансу експортних поставок руди на користь перевезень сушею в європейському напрямку, за рахунок зменшення поставок через українські порти.

Але, за словами Олександра Каленкова, поставки в Європу зростають і на це є об'єктивні причини. Він нагадав, що українські підприємства інвестували в модернізацію своїх потужностей і зараз мають можливість виробляти якісний високомаржинальний товар, концентрат і окатиші з високим умістом заліза.

"Такий товар не затребуваний у Китаї, але користується підвищеним попитом вимогливих європейських виробників. Тому зростання експортних поставок в Європу було прогнозованим, має об'єктивні причини і триватиме в найближчі роки", - говорить Каленков. Однак підприємства не можуть повною мірою скористатися можливостями поставок на європейський ринок через неможливість УЗ перевезти достатні обсяги. Місце українських компаній на європейському ринку займають російські конкуренти.

"Керівництво УЗ розуміє цю проблему і бере участь у діалозі з галуззю", - зазначив Каленков. За його словами, "одним із рішень проблеми, на думку учасників галузі, є обмеження транзиту російської руди, яка на сьогодні становить 600-700 тонн на місяць".

За його словами, під час наради міністр інфраструктури Володимир Омелян наголосив на необхідності більшої координації роботи УЗ і вантажовідправників, закликав вивчити можливості поставок в Європу через українські порти. Також міністр наголосив на пріоритетності українських експортних вантажів порівняно з транзитом з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram