ГоловнаЕкономікаБізнес

Дві ТЕЦ братів Дубневичів передали в управління АРМА

Підприємства фігурують у кримінальному провадженні на 1,4 млрд гривень.

Дві ТЕЦ братів Дубневичів передали в управління АРМА
Братья Богдан и Ярослав Дубневичи
Фото: expres.ua

Солом'янський районний суд Києва арештував і передав Національному агентству з виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) Новояворівську і Новороздільську ТЕЦ у Львівській області.

Про це на брифінгу розповів голова агентства Антон Янчук.

Він повідомив, що в червні-липні суд за клопотанням Національного антикорупційного бюро арештував цілісний майновий комплекс двох ТЕЦ і передав їх в управління Нацагентства. За словами Янчука, на цей момент зареєстровані права керування, і впродовж місяця буде знайдено менеджера для управління зазначеними активами.

Директор НАБУ Артем Ситник зазначив, що майно арештовано в рамках розслідування факту привласнення 1,4 млрд гривень під час поставок газу на зазначені ТЕЦ підприємствами, підконтрольними депутатам Верховної Ради Богдану і Ярославу Дубневичам (фракція "Блок Петра Порошенка").

Крім того, арештовано вилучені в підозрюваних грошові кошти. Серед чотирьох підозрюваних - керівництво підприємств-постачальників газу і "куратор" - помічник депутатів Ради.

Нагадаємо, на початку 2018 року НАБУ повідомило про затримання чотирьох співробітників компаній "Енергія - Новий Розділ", "Енергія - Новояворівськ" та "Енергія" (кінцеві бенефіціари - брати Дубневичі) за підозрою в розкраданні 300 млн куб. м газу.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ упродовж 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю у "Нафтогазу" природного газу для виробництва теплової енергії населенню.

З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачав комерційним ТЕЦ газ за цінами, суттєво нижчими від ринкових. Однак, як встановили детективи НАБУ, більш ніж 300 млн куб. м "пільгового" газу, Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ отримали незаконно, не плануючи використовувати його для потреб населення.

Цей газ вони пустили на виробництво електрики, яку надалі реалізували держпідприємству "Енергоринок" - її поставили за тарифом, визначеним виходячи з собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.

У результаті цих дій прибутковість виробництва електрики цими ТЕЦ перевищила 60% (проти 3-5% закладених у тариф Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram