ГоловнаЕкономікаБізнес

Асоціація виробників електротехніки заявила про позитивні результати боротьби з контрабандою

"Відчувається, що ДФС взялася за проблему серйозно".

Асоціація виробників електротехніки заявила про позитивні результати боротьби з контрабандою
Александр Громыко
Фото: uk.prostir

Результатом вжитих фіскальною службою заходів з боротьби з контрабандою стало помітне поліпшення бізнес-клімату для національних виробників і "білих" імпортерів товарів. Як передає Цензор.НЕТ із посиланням на "Факти", про це повідомив президент Української асоціації виробників електротехніки Олександр Громико.

"Позитивні сигнали вже є. Відчувається, що ДФС взялася за проблему серйозно. На цей момент ми бачимо поліпшення. З панамських компаній за заниженими в десять разів інвойсам завезти щось стало вкрай складно. Хтось із "сірих" зупинився, хтось погодився платити "по-білому" набагато більше. Виробники зітхнули з полегшенням. Асоціація виробників електротехніки входить у велику коаліцію ради бізнесу, де існує багато різних асоціацій. Ми між собою спілкуємося і, наприклад, виробники пластикових труб стверджують, що стало краще. До них приходять і повідомляють, що "контрабандні" турецькі пластикові труби подорожчали. Чому? Тому що митниця їм не дає мінімізувати вартість товару. Відповідно, ціни в імпортерів, які займалися контрабандою, підросли. Зрозуміло, що виробникам в Україні стає легше дихати", - заявив Громико.

Громико зазначив, що ДФС ускладнила життя контрабандистам, а ось у "білих" імпортерів проблем, як правило, не виникає.

"У "білих" імпортерів немає ніяких проблем, вони як розмитнювали так і розмитнюємо, на те вони і "білі". Їх митниця пропускає нормально. І вони також говорять, що стало набагато простіше працювати, простіше конкурувати, бо йде з ринку контрабандний товар, з якого не сплачувалися податки", - каже експерт.

Громико впевнений, що перекриття контрабандних потоків приведе до реального імпортозаміщення.

"У підсумку це все призведе до того, що багато товарів можна буде виробляти в Україні. Все, що нас оточує, - зайдіть в будь-який будівельний або торговий центр, це все можна робити в Україні. Це може привести до того, що буде бум виробництва. У нас у країні дуже вигідно виробляти, якщо створити рівні правила гри і придушити контрабанду. Самі "білі" імпортери стануть виробниками і відправлятимуть товар у Європу. Те, що боротьба з контрабандою призведе до зростання продуктивності і, відповідно, зростання робочих місць і рівня життя в Україні, у цьому ні в кого сумнівів немає", - вважає Громико.

Нагадаємо, керівник Державної фіскальної служби Мирослав Продан заявив про позитивні результати боротьби з контрабандою. З моменту старту ініціативи Україна без контрабанди - з 21 червня по 30 липня - до держбюджету перераховано майже 37,5 млрд грн митних платежів. Порівняно з відповідним періодом минулого року надходження зросли на 6 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram