ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" найняв консультантів для активізації "анбандлінгу"

Найнято консультантів із PwC, які будуть готувати пілотний проект.

"Нафтогаз" найняв консультантів для активізації "анбандлінгу"
Фото: argumentua.com

"Нафтогаз України" залучив консалтингову компанію PricewaterhouseCoopers до процесу відокремлення функції оператора газотранспортної системи (так званий "анбандлінг") від зберігання газу, сервісного обслуговування та інших видів діяльності "Укртрансгазу".

Як повідомляють на сайті "Нафтогазу", консультанти працюватимуть у трьох ключових напрямках.

По-перше, вони повинні ідентифікувати та підготувати до передачі компанії "Магістральні газопроводи України" газотранспортні активи "Укртрансгазу", які не беруть участі в транзиті.

Також консультанти будуть розробляти план оптимізації та передачі активів і функцій у філію "Укртрансгазу" під назвою "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) і план виділення цієї філії в окрему юридичну особу.

Третій напрям передбачає пілотний проект передачі "Оператору ГТС" частини функцій.

Ґрунтуючись на результатах проекту, "Нафтогаз" почне підготовку до відокремлення оператора ГТС після 2019 року, коли добіжить транзитний контракт із "Газпромом".

Нагадаємо, влітку 2016 року Кабінет Міністрів затвердив план виділення з "Нафтогазу України" функції транспортування газу магістральними газопроводами. Рішення прийнято на виконання Третього енергопакету ЄС і закону про ринок природного газу. Третій енергопакет забороняє компаніям одночасно і продавати, і транспортувати газ та електроенергію. Щоб вирішити цю проблему, компаніям було запропоновано продати транспортні мережі або віддати їх управління незалежному оператору.

Секретаріат Енергетичного співтовариства рекомендував Україні створити нову компанію з метою поступової передачі їй функцій оператора ГТС. Майбутнього оператора ГТС слід сформувати на підставі нової компанії окремо і незалежно від поточної структури "Нафтогазу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram