ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ назвав причини зниження курсу гривні

Регулятор пообіцяв згладжувати валютні коливання.

НБУ назвав причини зниження курсу гривні
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк заявив, що ослаблення курсу гривні в другій половині липня пов'язане з репатріацією дивідендів за кордон і продажем нерезидентами облігацій внутрішньої держпозики зі своїх портфелів.

"Курсові коливання, які ми спостерігаємо другий тиждень, зумовлені низкою факторів. Зокрема, це активне проведення компаніями операцій з переказування дивідендів за кордон (з початку липня з цією метою було куплено майже 300 млн доларів) і вихід нерезидентами з ОВДП (з початку липня обсяг ОВДП у портфелях нерезидентів скоротився майже на 1,3 млрд гривень)", - йдеться в повідомленні Нацбанку.

На курсову динаміку минулого тижня також впливали значні обсяги повернення ПДВ наприкінці місяця, що значно зменшує обсяг вільного продажу валюти, а також збільшення попиту на готівкову валюту, зокрема з боку тіньового аграрного сектору у зв'язку з початком сезону.

З метою згладжування валютних коливань НБУ неодноразово виходив з валютними інтервенціями - з початку минулого тижня на ринку було продано 148 млн доларів.

Національний банк заявив, що уважно стежить за станом валютного ринку й у разі необхідності готовий і надалі згладжувати надлишкові коливання шляхом проведення інтервенцій.

У вівторок, 31 липня, він продав на міжбанку $28,1 млн за курсом 26,86 грн/дол., а загалом за місяць чистий продаж валюти на міжбанку склав $63 млн (НБУ купив $99 млн і продав $163 млн).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram