ГоловнаЕкономікаДержава

Верховний суд підтримав НБУ в спорі з клієнтом Приватбанку

Третьою особою в спорі виступив ПриватБанк.

Верховний суд підтримав НБУ в спорі з клієнтом Приватбанку
Фото: argumentua.com

Верховний Суд України 17 липня підтримав правову позицію Національного банку у спорі з клієнтом Приватбанку, який подав позов з проханням визнати протиправною бездіяльність регулятора через невіднесення банку до категорії проблемних.

Про це повідомляється на сайті НБУ. Третьою особою у спорі виступив ПриватБанк.

Суд дійшов до висновку, що за відсутності такого критерію, як "систематичність", НБУ не має обов'язку ухвалювати рішення про віднесення банку до категорії проблемних у зв'язку з неподанням і неоприлюдненням річної звітності у встановлений термін. У позові не уточнюється, за який період банк несвоєчасно оприлюднив звітність. Водночас саму позовну заяву було подано до націоналізації ПриватБанку - у травні 2016 року.

В результаті суд вирішив, що застосування НБУ заходу впливу у вигляді письмового застереження є адекватним щодо вчиненого порушення.

Верховний Суд також вказав, що "під протиправною бездіяльністю суб'єкта владних повноважень варто розуміти зовнішню форму поведінки цього органу, яка полягає в неухваленні рішення або нездійсненні юридично значущих і обов'язкових дій на користь зацікавлених осіб, які на підставі закону або іншого нормативно-правового регулювання віднесено до компетенції суб'єкта владних повноважень, були об'єктивно необхідними і реально можливими для реалізації, але фактично не були здійснені".

Нацбанк вважає це рішення "одним з прикладів забезпечення принципу верховенства права у сучасних умовах реформування правосуддя" і очікує, що в майбутньому суди враховуватимуть правову позицію Верховного Суду у схожих спорах.

Нагадаємо, у квітні суд скасував розпорядження НБУ про перевірку Приватбанку, яка призвела до його націоналізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram