ГоловнаЕкономікаБізнес

"Північний потік" запрацював після профілактики

Обсяг транзиту газу через українську ГТС різко скоротився.

"Північний потік" запрацював після профілактики
Фото: EPA/UPG

Газопровід "Північний потік" (Nord Stream), що йде по дну Балтійського моря з Росії до Німеччини, в понеділок відновив роботу після планових профілактичних робіт, які тривали з 17 липня. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Згідно з графіком, зупинка повинна була тривати до ранку 31 липня, але поставки відновилися вже з початком нової газової доби вранці в понеділок.

Під час ремонту проводили роботи з техобслуговування механічних вузлів устаткування і перевірки систем автоматизації з метою забезпечення надійної роботи обох ниток газопроводу впродовж року.

Перезапуск "Північного потоку" скоротив транзит через Україну, ресурсами ГТС якої "Газпром" користувався для часткової компенсації вибулих транспортних потужностей. Уже на понеділок номінація на прокачку по ужгородському коридору впала до 156 млн куб. м з 198 млн куб. м на неділю, повідомляє газотранспортний оператор Словаччини.

"Північним потоком" прокачується до 170 млн кубометрів газу на добу. З урахуванням вартості газу на континентальних торгових майданчиках Європи, вартість додаткових товарних поставок за надпланову добу може становити близько $45 млн.

Нагадаємо, добовий обсяг транзиту російського газу через територію України в ЄС зріс на 10% - до 300 млн куб. м - через зупинку "Північного потоку" на двотижневий ремонт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram