ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін затвердив ТЕО нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС

Вартість проекту перевищує 72 млрд гривень у цінах 2017 року.

Кабмін затвердив ТЕО нових енергоблоків на Хмельницькій АЕС
Фото: xaec.org.ua

Кабінет Міністрів схвалив техніко-економічне обґрунтування будівництва енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електростанції загальною вартістю 72 342,904 млн гривень (за цінами на 5 травня 2017 року).

Відповідне розпорядження було прийнято на засіданні уряду в четвер.

При цьому вартість першого завантаження ядерного палива становить 4,47 млрд гривень.

Згідно з документом, встановлена електрична потужність енергоблоків становить 2,094 тис. МВт, при цьому потужність двох турбогенераторів вказана на рівні 2,2 тис. МВт. Передбачається встановити дві турбінні й дві реакторні установки. Орієнтовна тривалість будівництва - 7 років.

Енергоблоки будуватимуть власним коштом національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом".

Остаточна вартість буде визначена в проекті будівництва після укладення відповідних угод про інвестування коштів.

Також у ТЕО розраховано мінімальний тариф на електричну енергію, яка буде вироблятися енергоблоками №3 і №4, - 63,5 коп/кВт-год (без ПДВ). Такий тариф забезпечить окупність і рентабельність проекту і високий рівень фінансово-комерційної ефективності. Крім того, передбачається ставка збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, що проживає на території зони спостереження ХАЕС, під час будівництва енергоблоків №3 і №4 в розмірі до 10% від вартості будівництва.

При цьому протягом засідання прем'єр-міністр Володимир Гройсман доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості, "Енергоатому" і Міністерству економічного розвитку і торгівлі доопрацювати проект у частині встановлення на енергоблоках №3 і №4 реакторних установок, крім установок виробництва країни-агресора. Зараз проект ґрунтується на технології ВВЕР-1000 з використанням реакторної установки чеської компанії Skoda JS.

На Рівненській АЕС, де теж планують будувати новий енергоблок, розглядають три варіанти заміни російських реакторів: AP-1000 (1000 МВт) американської компанії Westinghouse, ATMEA-1 (1100 МВт) - спільна розробка компаній AREVA і Mitsubishi Нeavy Industries і APR-1400 (1400 МВт) корейської КЕРСО.

Нагадаємо, Хмельницька АЕС (ХАЕС) розташована на території Хмельницької області в місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працюють два енергоблоки (ВВЕР-1000) загальною потужністю 2000 МВт (підключені у 1987 і 2004 роках). Основне призначення станції - покриття дефіциту електричних потужностей у західних областях України.

У травні 2016 року Україна анулювала домовленості з РФ про добудову ХАЕС.

За встановленою потужністю ядерних енергоблоків Україна посідає сьоме місце у світі. В Україні діють 4 атомні електростанції з 15 енергоблоками типу ВВЕР встановленою потужністю 13 тис. 835 МВт. Запорізька АЕС з 6 енергоблоків загальною потужністю 6 тис. МВт є найбільшою в Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram