ГоловнаЕкономікаДержава

Рада фінансової стабільності закликала відновити співпрацю з МВФ

Без реформ, яких вимагає Фонд, Україна не зможе отримувати кредити.

Рада фінансової стабільності закликала відновити співпрацю з МВФ
Фото: premiumtimesng.com

Рада фінансової стабільності України, до складу якої входять керівники всіх фінансових регуляторів і Міністерства фінансів, визнала затримку з відновленням співпраці з МВФ ключовим ризиком для української економіки.

Про це йдеться на сайті Мінфіну.

"Рада підкреслила, що здійснення структурних реформ, передбачених програмою співпраці з МВФ, вкрай важливе для макрофінансової стабільності та доступу до фінансування від МВФ та інших міжнародних партнерів. Це особливо важливо для збереження попиту на українські суверенні зобов'язання в умовах глобальної тенденції виходу інвесторів з активів ринків, що розвиваються, і з урахуванням необхідності здійснювати значні за обсягом виплати за зовнішнім державним боргом протягом наступних двох років", - йдеться в повідомленні.

При цьому, розглядаючи поточну макроекономічну ситуацію загалом, Рада підкреслила прискорення темпів економічного зростання з початку року на тлі активного приватного споживання та інвестиційного попиту, а також стабільну ситуацію на валютному ринку і уповільнення темпів інфляції.

У засіданні ради взяли участь голова Національного банку України Яків Смолій, в.о. міністра фінансів України Оксана Маркарова, голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) Тимур Хромаєв, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), Ігор Пашко, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Костянтин Ворушилін і інші представники зазначених установ.

Нагадаємо, що, за словами голови ради Національного банку Богдана Данилишина, Україна виконала всі вимоги Міжнародного валютного фонду для наступного траншу, крім підвищення ціни на газ.

Діюча програма МВФ щодо кредитування економіки України з використанням механізму розширеного фінансування (EFF) почалася в березні 2015 року і триватиме до березня 2019 року.

Загальний обсяг програми склав 17,5 млрд доларів, тоді як Україна залучила наразі тільки 8,7 млрд доларів з усієї суми (перший транш на 5 млрд доларів - в березні 2015 року, другий - на 1,7 млрд доларів у серпні 2015 року, третій - на 1 млрд доларів у вересні 2016 року, четвертий - на 1 млрд доларів у квітні 2017 року).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram