ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія чинить економічний тиск, блокуючи українські судна на три доби, - ДПСУ

Формально російські прикордонники мають право на такі перевірки, але затягують їх навмисне.

Росія чинить економічний тиск, блокуючи українські судна на три доби, - ДПСУ
Фото: Предоставлено БФ "Вернись живым"

Державна прикордонна служба вважає, що блокування російськими морськими силами міжнародних кораблів у Керченській протоці є методом економічного тиску. Про це сьогодні на прес-конференції повідомив речник Держприкордонслужби Олег Слободян.

"Російська Федерація почала затримувати міжнародні судна в Керченській протоці, затягуючи надання необхідних документів, іноді на три доби. Ця ситуація впливає на економічну привабливість України. Це метод економічного тиску", - сказав він.

За словами Слободяна, якщо російські морські сили затримують судна в Азовському морі, то вони мають на це право, оскільки це води внутрішнього користування. Росія може затримувати їх тільки для огляду, але в сьогоднішніх обставинах це набуває політичного забарвлення.

Слободян наголосив, що Держприкордонслужба надає всілякий захист українським морякам, які виходять в Азовське море і можуть бути затримані російськими морськими силами.

Читайте: РФ намагається зруйнувати економіку двох морських портів - Бердянська і Маріуполя

Представник Держприкордонслужби зауважив, що Азовське море, згідно з договором від 2004 року між Україною і Росією про співпрацю в Азовському морі та Керченській протоці, є морем внутрішнього користування.

Нагадаємо, з другої половини квітня російські прикордонники почали оглядати іноземні судна, які йдуть в/з українських портів. За даними Міністерства інфраструктури, на 16 липня кількість затриманих для огляду російськими прикордонниками суден становила 148.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає, що це питання мають розглянути на рівні Ради національної безпеки і оборони України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram