ГоловнаЕкономікаДержава

Україна буде закуповувати рідкий хлор у Румунії та Узбекистані, - Зубко

На завтрашньому засіданні уряд розгляне питання створення державного резерву рідкого хлору.

Україна буде закуповувати рідкий хлор у Румунії та Узбекистані, - Зубко
Фото: Макс Требухов

Україна буде закуповувати хлор для водоканалів у Румунії та Узбекистані. Про це під час селекторної наради в середу, 25 липня, повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ України Геннадій Зубко, передає РБК-Україна.

Зубко наголосив, що ситуація з хлором була "дуже загрозливою" для всієї країни.

"На межі зупинки опинилися підприємства в Харкові, Кропивницькому, Миколаєві ... Ще 5 підприємств заявили про дуже малі запаси хлору. Як тільки ми отримали повідомлення, ми практично змогли забрати дві цистерни з БК «ДніпроАзот» і відправити до Харкова і Києва. Потім ми приступили до імпортних постачань з Румунії ... і зараз Київ починає споживати з Узбекистану. На сьогодні румунський хлор споживають декілька водоканалів. Ми очікуємо також поставок з Узбекистану", - повідомив міністр. Зубко наголосив, що для вирішення ситуації втручався президент України Петро Порошенко, який давав доручення посольствам з відпрацювання можливих постачальників хлору з інших країн.

"Я думаю, що завтра на Кабміні ми будемо окремо приймати рішення за дорученням прем'єр-міністра з точки зору забезпечення резервом на рівні держрезерву хлором", - додав він.

Нагадаємо, сьогодні, 25 липня, уряд Угорщини передав Закарпаттю як гуманітарну допомогу партію рідкого хлору для знезараження питної води, яка централізовано подається населенню.

15 червня виробник аміаку і азотних добрив "Дніпроазот" зупинив виробництво. На підприємстві стверджують, що зупинка пов'язана з вартістю газу. Побічним продуктом основного виробництва "Дніпроазоту" є рідкий хлор, який використовують водоканали для знезаражування питної води.

В Антимонопольний комітет було спрямовано інформацію про ситуацію навколо монопольного положення "Дніпроазоту" і його вплив на ринок хлору. В АМКУ заявили, що припинення провадження може мати ознаки порушення законодавства про захист конкуренції.

20 липня Служба безпеки України почала перевірку дій посадових осіб заводу через ситуацію з рідким хлором. Того ж дня "Дніпроазот" заявив про відновлення виробництва хлору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram