ГоловнаЕкономікаБізнес

РАЕС почне використовувати ядерне паливо Westinghouse у 2021 році

Третій енергоблок підключать до програми експлуатації ТВЗ-WR.

РАЕС почне використовувати ядерне паливо Westinghouse у 2021 році
Фото: rnpp.rv.ua

Рівненська АЕС стане третьою атомною станцією в Україні, яка використовуватиме ядерне паливо Westinghouse.

Як повідомляє прес-служба "Енергоатому", 2021 року американське паливо постачатимуть на третій енергоблок РАЕС.

"2021 року заплановано постачання першої партії палива і його завантаження в реактор. РАЕС отримала ключ доступу до програми Westinghouse, яку зараз ретельно вивчають наші фахівці. Також подано запит у Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут» на контракт про супровід робіт, що стосуються розширення експлуатації ТВЗ-WR на енергоблок №3 РАЕС. У серпні планується проведення наради за участю представників Westinghouse і підрядних організацій, де будуть означені основні етапи переходу енергоблоку №3 на ТВС-WR. Упевнений, вже через три роки Рівненська АЕС успішно почне експлуатацію нового ядерного палива", - заявив гендиректор РАЕС Павло Павлишин.

Зараз тепловидільні паливні збірки Westinghouse ТВЗ-WR експлуатуються на енергоблоках №2 і №3 Южно-Української АЕС і на енергоблоках №1, №3, №4, №5 Запорізької АЕС. Третій енергоблок Южно-Української атомної електростанції 16 липня 2018 року став першим енергоблоком в Україні, який працює виключно на паливі компанії Westinghouse.

Нагадаємо, в Україні 13 атомних блоків типу ВВЕР-1000 і два блоки типу ВВЕР-440.

Раніше Україна закуповувала тепловидільні збірки для реакторів виключно в Росії, але з 2005 року в країну також надходить паливо американської Westinghouse. Нинішній договір "Енергоатому" і Westinghouse Electric передбачає постачання ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних енергоблоків до 2025 року.

У 2017 році Україна купила палива Westinghouse на 164,458 млн, палива російської компанії "ТВЕЛ" - на 368,964 млн. Частка палива Westinghouse в сумарному імпорті склала 41,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram