ГоловнаЕкономікаДержава

Законопроект про скасування формули "Роттердам+" абсолютно тупиковий, - директор енергетичних програм Центру Разумкова

"Це може створити серйозні проблеми для підготовки осінньо-зимового сезону".

Законопроект про скасування формули "Роттердам+" абсолютно тупиковий, - директор енергетичних програм Центру Разумкова

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко розкритикував законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо здешевлення електроенергії", який скасовує так звану формулу "Роттердам+" при розрахунку тарифів.

Про це пише "Обозреватель".

"Це може створити серйозні проблеми для підготовки осінньо-зимового сезону, для накопичення вугілля. Тому я думаю, що шлях, обраний політиками, змінити тариф через новий закон, він є абсолютно тупиковий, недоречний, на сьогодні можна його назвати радше популістським", - заявив Омельченко.

На думку енергетичного експерта, втручання політиків у тарифне регулювання суперечить закону про НКРЕКП, що гарантує незалежність енергетичного регулятора.

"Я сказав би, що вже прийнято закон про Національну комісію регулювання енергетики України. І, в принципі, функцію встановлення тарифів, цін на енергоносії покладено саме на цю комісію. Розробка нового законопроекту фактично суперечить закону про НКРЕКП. Ця комісія, відповідно до українських зобов'язань перед енергетичним співтовариством і відповідно до Угоди про асоціацію України і Європейського Союзу, повинна бути незалежною від політичного впливу. Тому я думаю, що такий законопроект у цьому випадку абсолютно не є доречним", - наголосив він.

Окрім того, спроби парламентаріїв самостійно встановлювати тарифи можуть негативно позначитися на перспективах участі іноземних інвесторів у приватизації генеруючої компанії "Центренерго".

"Природно, що втручання політиків у ціноутворення, в тарифи не сприятиме, м'яко кажучи, залученню іноземних інвесторів в енергетичний комплекс. Це абсолютно зрозуміло. Тому, якщо підсумувати, то можна сказати, що дійсно цей законопроект сьогодні не є актуальним, не є логічним з точки зору правового забезпечення та з точки зору політики в енергетичній галузі", - поінформував Омельченко.

Водночас експерт вважає, що формула потребує вдосконалення. Однак цим повинен займатися уповноважений державний орган - НКРЕКП.

"Дійсно, формула має певні недоліки на цей момент. Однак для того, щоб її якось модернізувати, поліпшити, необхідна робота саме Національної комісії (НКРЕКП, - ред.) і необхідні відповідні технологічні, економічні обґрунтування. Це розуміння, яким чином буде формуватися баланс енергетичного вугілля, як ми будемо закривати прогалини по імпорту. Якщо такий закон буде прийнято, то перше - це буде суперечити закону про НКРЕКП, чинному зараз, друге - українським зобов'язаннями перед енергетичним співтовариством і Угодою про асоціацію. Тому що політики не мають права втручатися в діяльність цієї комісії щодо тарифів", - підсумував директор енергетичних програм Центру Разумкова.

До парламенту внесено законопроект №8626 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо здешевлення електроенергії", який скасовує так звану формулу "Роттердам+" при розрахунку тарифів. "У цьому законопроекті пропонують зберегти формульний підхід, але формулу "Роттердам + "змінити на формулу" 0,9 * Роттердам", - сказано в пояснювальній записці до документа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram