ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" відкинув можливість мирової угоди з "Газпромом" з приводу вже ухвалених рішень Стокгольмського суду

Третій позов компанія готова відкликати за $12 млрд.

"Нафтогаз" відкинув можливість мирової угоди з "Газпромом" з приводу вже ухвалених рішень Стокгольмського суду
Юрий Витренко
Фото: oilreview.kiev.ua

"Нафтогаз" не буде укладати мирові угоди з "Газпромом" з приводу вже ухвалених рішень Стокгольмського арбітражу.

Про це повідомив комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко у фейсбуці.

"Як ми сказали "Газпрому" на тристоронній зустрічі, мирова угода з приводу вже прийнятих арбітражем рішень неможлива. Це навіть суперечить суті мирових угод - потрібно було про них домовлятися до прийняття остаточного рішення арбітражем. А зараз вже пізно просити про "мирову угоду" для цих спорів. "Газпром" повинен заплатити нам, за рішеннями арбітражу, 2,56 млрд доларів, плюс вже 75 млн доларів відсотків, а також компенсувати витрати на примусове стягнення", - написав він.

Поки ці гроші не будуть отримані, "Нафтогаз" планує продовжувати примусове стягнення активів "Газпрому" по всьому світу.

"Ніхто рішення арбітражу не скасовував і не зупиняв. Апеляційний суд Швеції тимчасово призупинив тільки примусове стягнення і тільки на території Швеції. Ми розраховуємо, що і це обмеження буде знято найближчим часом. "Газпром" прекрасно це розуміє. Також вони розуміють усі ризики для себе від невиконання рішення арбітражу. Саме тому вони і попросили на тристоронній зустрічі, щоб ми припинили арештовувати їхні активи. На що їм було сказано тверде "ні", - написав Вітренко.

"Нафтогаз" подав ще один позов до Стокгольмського арбітражу і готовий врегулювати його в позасудовому порядку. Для цього "Газпром" повинен заплатити майже 12 млрд доларів, заявив Вітренко.

Нагадаємо, президент Росії Володимир Путін під час зустрічі з президентом США Дональдом Трампом пообіцяв Трампу зберегти транзит газу через Україну після будівництва другого "Північного потоку". Він також заявив, що Росія готова підписати новий транзитний контракт "у разі врегулювання спору між суб'єктами господарювання в Стокгольмському арбітражному суді".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram