ГоловнаЕкономікаДержава

Голова ДАБІ: системні зміни наблизили сферу будівництва в Україні до європейських стандартів

"Метою ДАБІ в будівельному секторі стало "не злякати інвестиції"".

Голова ДАБІ: системні зміни наблизили сферу будівництва в Україні до європейських стандартів
Фото: ГАСИ

19 липня голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев під час брифінгу в Кабінеті Міністрів України поінформував про роботу свого відомства за останні три роки. За його словами, це був час системних змін у Держархбудконтролі і реформ, ініційованих урядом, Верховною Радою і президентом.

"Сьогодні ДАБІ - в першу чергу, адміністративно-консультативний партнер учасників будівельного ринку, який готовий надавати необхідну допомогу і відкрито обговорювати і вирішувати наявні проблеми", - цитує Кудрявцева "Газета по-українськи".

Він додав, що головними досягненнями команди під його керівництвом є три основні речі. Серед них - публічність і прозорість роботи з усіма суб'єктами містобудування на принципах партнерства, успішна реалізація реформи децентралізації системи держархбудконтролю, реформування реєстраційно-дозвільних процедур у будівництві.

Для того, щоб вчасно виявляти і системно реагувати на проблеми в системі держархбудконтролю, сьогодні Держархбудінспекцією запроваджено низку каналів для оперативної комунікації. Це громадська приймальня, "гаряча" телефонна лінія, електронні сервіси, в тому числі сервіс "Написати голові ДАБІ". Вони дають можливість виявляти та системно реагувати на наявні проблеми в системі та приймати необхідні рішення. Для людей це зручний і дієвий спосіб їх вирішити.

У першому півріччі 2018 року Держархбудінспекція опрацювала 17,5 тис. звернень. З них - 14 тис. від юридичних осіб, 3,5 тис. - від громадян, зокрема письмових, електронних, на "гарячу лінію".

Децентралізація системи держархбудконтролю наблизила послуги в сфері будівництва до безпосереднього запитувача. І вже сьогодні органи держархбудконтролю при органах місцевого самоврядування стали повноцінними партнерами ДАБІ з розвитку галузі будівництва. Вони працюють у 100 українських населених пунктах і повноцінно контролюють галузь на своїй території. Фактично кожен четвертий об'єкт будівництва в Україні зараз підконтрольний місцевим інспекціям.

Голова ДАБІ Олексій Кудрявцев також підкреслив, що спільно з неурядовими організаціями створені публічні майданчики для комунікації з бізнес-спільнотою. Ці зустрічі дають розуміння реальних очікувань бізнесу від влади та української держави, а загальний аналіз процесів, що відбуваються в будівельному секторі, допомагає вирішувати наявні проблеми.

Серед партнерів Держархбудінспекції - Рада бізнес-омбудсмена, Європейська Бізнес Асоціація, Американська торгова палата в Україні, Офіс ефективного регулювання (BRDO) та інші.

"Метою ДАБІ в будівельному секторі стало "не злякати інвестиції", а зробити все, щоб вони зайшли в Україну і почали працювати. Кожен інвестиційний проект ми супроводжуємо і надаємо консультативну підтримку. І ми вже бачимо довіру з боку інвесторів і конкретні результати", - наголосив він.

Реформа реєстраційно-дозвільних процедур в Україні за рік повноцінного функціонування довела свою ефективність. Після відмови від декларативного принципу в будівництві, переведення всіх об'єктів незначного класу наслідків на процедуру повідомлення, середнього і значного класу наслідків - тільки з дозволу, в будівельній сфері України закінчилася ера хаосу. Серед найбільших досягнень - зменшення кількості самобудів, пожвавлення будівельних процесів, а також посилення зацікавленості іноземних інвесторів працювати в нашій країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram