ГоловнаЕкономікаДержава

11 видів української металопродукції потрапили під дію захисних заходів ЄС

Тарифні квоти будуть застосовувати за принципом "перший прийшов - перший отримав".

11 видів української металопродукції потрапили під дію захисних заходів ЄС

Сьогодні набуло чинності рішення Єврокомісії про захисні заходи в рамках розслідування стосовно металопродукції. Предмет розслідування включає 28 видів металургійної продукції, щодо 23 видів з яких вводять тимчасові заходи у вигляді тарифної квоти терміном на 200 днів.

Про це повідомляють на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

"Тарифні квоти будуть застосовуватися за принципом first come, first served ("перший прийшов - перший отримав"), а після того як квота буде вичерпана до наступних постачань буде застосовуватися мито в розмірі 25%", - йдеться в повідомленні.

Згідно із заявою Єврокомісії, захід вводиться у відповідь на сталеві й алюмінієві тарифи США і ставить собі за мету захистити регіональний ринок від напливу сталевої продукції з інших країн, усунених з ринку США. З-під дії тарифів будуть виключені Норвегія, Ісландія і Ліхтенштейн, які входять до торгової зони European Economic Area (EEA) з Євросоюзом, а також відповідно до принципів СОТ, країни, що розвиваються, частка яких в обсязі європейського імпорту не перевищує 3%.

У результаті тільки 11 видів української металопродукції потрапили під дію захисних заходів:

Гарячекатані листи і смуги (Hot Rolled Sheets and Strips),

Холоднокатані листи (Cold Rolled Sheets),

Заготовка сталева квадратна (Quarto Plates),

Прутки (Rebars),

Нержавіюча арматура і легкі секції (Stainless Bars and Light Sections),

Катанка з нелегованої та легованої сталі (Non Alloy and Other Alloy Wire Rod),

Куточки та спеціальні профілі (Angles, Shapes and Sections),

Труби для газопроводів (Gas pipes),

Профільні секції (Hollow Sections),

Безшовні нержавіючі труби (Seamless Stainless Tubes and Pipes),

Нелегований дріт (Non Alloy wire).

"Зараз до української продукції застосовано два антидемпінгові заходи: щодо безшовних труб (мито 12,3%, 25,7% і 13,8% залежно від експортера) і гарячекатаного прокату (мито 60,5 євро за тонну)", - зазначають у Мінекономрозвитку.

Нагадаємо, розслідування стосовно імпорту сталевої продукції в ЄС почалося в березні у відповідь на введення сталевих і алюмінієвих тарифів у США. Воно повинно завершитися орієнтовно наприкінці цього або на початку 2019 року. Тоді нинішні тимчасові обмеження будуть замінені на постійні.

Українська сторона переконана, що ЄС не має достатніх підстав для введення тарифних квот на металопродукцію з України, тому що Київ має тісні торгово-економічні відносини з ЄС, засновані на положеннях Угоди про асоціацію з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram