ГоловнаЕкономікаДержава

Гройсман анонсував тотальну перевірку лісгоспів

Кабмін оголосив про початок боротьби з контрабандою лісу-кругляка.

Гройсман анонсував тотальну перевірку лісгоспів
Фото: Владислав Мусиенко

Кабінет Міністрів має намір почати тотальну перевірку лісгоспів на предмет виявлення контрабанди лісу-кругляка.

Про це сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду в середу.

"Я пропоную, щоб ми прийняли рішення уряду про те, щоб ... Держаудитслужба, Державна фіскальна служба, Національна поліція, Держгеокадастр почали ретельні перевірки господарської діяльності всіх лісгоспів країни з конкретними даними щодо накладних: хто їх підписував, хто відвантажував, який митник і митниця їх оформляли, через який пункт пропуску проходила контрабанда. З прізвищами!" - сказав він.

Гройсман також збирається просити у країн Європейського Союзу доступ до інформації про те, який ліс заїжджав на їх територію. "Тобто ми знаємо, що виїжджало звідси, і будемо знати, що заїжджає туди. І побачимо, що звідси виїжджали дрова, а туди заїжджав ліс-кругляк. Я впевнений у цьому", - заявив Гройсман.

Прем'єр також підтримав введення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу.

"Такі речі не помічати можливо тільки тоді, коли відвертаємо голову", - сказав Гройсман, який очолює Кабмін уже більш ніж два роки.

Нагадаємо, відсутність чітко визначеної законодавчої відповідальності підприємців за несанкціоноване вирубування і експорт лісу призвела до того, що в 2015 році Верховна Рада ввела заборону (мораторій) на експорт необробленого лісу. Закон забороняє впродовж 10 років експортувати за кордон лісоматеріали у вигляді необробленої деревини, т.зв. ліс-кругляк та ін.

Однак заборона на експорт лісу порушує зобов'язання України в рамках Світової організації торгівлі та Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram