ГоловнаЕкономікаБізнес

Президент "Київстару" йде у відставку, - ЗМІ

У Петра Чернишова 13 липня закінчився контракт.

Президент "Київстару" йде у відставку, - ЗМІ
Фото: kyivstar.ua

Президент найбільшого мобільного оператора компанії "Київстар" Петро Чернишов іде у відставку. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на поінформоване джерело на українському телеком-ринку.

Згідно з даними, наданими компанією Агентству з розвитку інфраструктури фондового ринку, Чернишова було переобрано на посаду президента "Київстар" з 14 липня 2017 року по 13 липня 2018 року.

Раніше Чернишов уже повідомляв журналістів про швидке закінчення його контракту на посаді голови "Київстару", однак подальші плани (свої і компанії) не прокоментував.

Голова телекомунікаційної палати України Тетяна Попова відзначає, що закінчення роботи Петра Чернишова в "Київстарі" радше за все не означає, що він покине групу Veon.

"Адже він не тільки президент "Київстару", але також відповідає за низку інших напрямів холдингу. Можливо, ми побачимо поділ посад", - зазначила вона.

Водночас джерело агентства відзначає, що звільнення Чернишова з посади президента "Київстару" може бути пов'язане з низкою помилок, допущених в управлінні компанією.

"За великим рахунком, він більше займався власним піаром, аніж розвитком компанії. Не кажучи вже про те, що фактично "за так" віддав головну перевагу "Київстару" - частоти", - відзначило джерело агентства.

На його думку, те, що акціонери посилили штат фінансових фахівців, які займаються справами оператора, може свідчити про те, що керівництво Veon зацікавлене в проведенні перевірки результатів діяльності Чернишова на зайнятій посаді.

Також, на думку низки галузевих фахівців, одним із приводів для відставки Чернишова могла послужити його критика на адресу президента України Петра Порошенка. Так, у квітні цього року було опубліковано інтерв'ю президента "Київстару", в якому він критикував той факт, що Петро Порошенко виступив з промовою на 4G-тендері в діапазоні 1800 МГц 6 березня між торгами по другому і третьому лоту.

Згідно з отриманою агентством інформацією, на місце Чернишова може бути призначений генеральний директор Beeline в Казахстані Олександр Комаров.

Як повідомляли, Петро Чернишов був призначений на посаду президента компанії в червні 2014 роки замість засновника і беззмінного керівника Ігоря Литовченка. Раніше керував компанією Carlsberg в Україні.

14 червня 2018 року загальні збори акціонерів "Київстару" прийняли рішення про призначення на посаду голови наглядової ради компанії фінансового директора групи VEON Тронда Едегорда Вестлі.

"Київстар" - найбільший український оператор мобільного зв'язку. Його виручка за 2017 рік збільшилася на 10,6% порівняно з 2016 роком - до 16,54 млрд грн, EBITDA - на 18,1%, до 9,221 млрд грн.

Згідно з останніми даними компаній, абонентська база "Київстару" становить близько 26,5 млн, "Vodafone-Україна" - близько 20,8 млн, lifecell - 11,1 млн, з них активних - 8 млн.

Акціонером "Київстару" є міжнародна група VEON (раніше - VimpelCom Ltd.). Акції групи котируються на фондовій біржі NASDAQ (Нью-Йорк).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram