ГоловнаЕкономікаДержава

Газові переговори з Росією продовжаться на рівні експертів у середині вересня

Сьогодні був "довгий, але дуже продуктивний день".

Газові переговори з Росією продовжаться на рівні експертів у середині вересня
Фото: EPA/UPG

У вівторок, 17 липня, в Берліні пройшли тристоронні газові переговори України, Росії та Єврокомісії.

Віце-президент Єврокомісії з питань енергетики Марош Шефчович після їх завершення сказав, що це був "довгий, але дуже продуктивний день".

"У нас є спільна угода, що сьогоднішня зустріч була не просто заходом, ми продовжимо восени", - цитує Шефчовича "Інтерфакс-Україна".

За словами Шефчовича, група експертів високого рівня зустрінеться в середині вересня. Серед тем для обговорення експертів - питання, як імплементація Україною європейського законодавства повинна вплинути на майбутній транзитний контракт і механізм тарифоутворення, закладений у ньому, а також питання виділення із структури "Нафтогазу України" нового оператора ГТС, який і має стати стороною контракту.

"Група експертів високого рівня повинна провести зустріч в середині вересня. Ми віримо, виходячи з сьогоднішнього конструктивного настрою експертів, що вони зможуть підготувати основу для наступних тристоронніх переговорів на політичному рівні. Моя думка - не можна втрачати час і зустріч на політичному рівні необхідно провести в жовтні", - сказав він.

Віце-президент ЄК додав, що хорошою практикою було б встановити фіксовану частоту зустрічей і проводити їх, наприклад, кожні шість-вісім тижнів.

Він також зазначив, що під час сьогоднішньої зустрічі сторони вирішили відокремити обговорення нового транзитного контракту від старих питань. "Ми вирішили, що необхідно розділити старі і нові теми. І ми будемо дійсно концентруватися на тому, як досягти гарного нового транзитного контракту на період до 2020 року", - сказав Шефчович.

Зі свого боку глава Міненерго РФ Олександр Новак заявив журналістам, що українська газотранспортна система буде забезпечена нормальним завантаженням у найближчі 5-10 років у зв'язку з планами щодо збільшення постачання російського газу в Європу.

"Сьогодні обговорювалося питання щодо обсягів постачання. Ми бачимо, що зростає споживання в Європі, збільшуються обсяги постачання газу через Україну, зокрема. Це пов'язано із загальним зростанням споживання газу в Європі, як за результатами 2017 року, так і вже в 2018 році за результатами першого півріччя", - сказав він.

"Крім того, ми вже розуміємо на сьогодні, що в період найближчих п'яти-десяти років обсяги постачання європейським споживачам будуть ще більшими, ніж у 2017-2018 роках. Мова може йти про додаткові 10-15% зростання. Ці додаткові обсяги обговорювалися, як одне з можливих джерел завантаження газотранспортної системи України", - зазначив Новак.

Своєю чергою комерційний директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко у фейсбуці написав, що позиція російської сторони фактично означає, що це не були справжні переговори, а лише консультації.

"Справжні переговори фактично можливі не раніше, ніж буде отримано рішення апеляційного суду щодо Стокгольмського арбітражу. Тобто через рік-півтора. До цього часу сторони можуть лише "вивчати" нові умови. Якщо хтось вважає таку позицію конструктивною, то логічним наслідком має бути призупинення будівництва "Північного потоку 2" - принаймні на ті ж півтора року "для вивчення ситуації", - зазначив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram