ГоловнаЕкономікаБізнес

Україна програла апеляцію у справі про захоплення "Укртатнафти"

Україна повинна виплатити російській компанії $112 млн штрафу.

Україна програла апеляцію у справі про захоплення "Укртатнафти"
Фото: ukrekoteh.com

Суд в Англії відхилив апеляцію України на визнання в британській юрисдикції рішення Міжнародного комерційного арбітражу за позовом «Татнафти».

Про це йдеться в рішенні Королівського суду Лондона від 13 липня, пише enkorr.

Арбітраж ще в 2014 р. зобов'язав Україну виплатити російській компанії $112 млн компенсації за рейдерське захоплення Кременчуцького НПЗ, здійснене групою "Приват".

Англійський суд привів у виконання рішення арбітражу ще в травні 2017 року, але Україна, не погодилась з таким рішенням, подала апеляцію, яка розглядалася понад рік.

Нагадаємо, що "Татнафта" втратила контроль над дочірньою компанією ще в 2007 році. Тоді підприємство при підозрілих обставинах придбала фінансова група "Приват" Ігоря Коломойського. Апеляційний суд міста Суми прийняв сумнівне рішення повернути компанію колишньому власнику, який, в свою чергу, віддав контрольний пакет акцій товариства "Приват". Всі ці роки підприємством володіли 6 офшорних компаній, в розпорядженні яких було майже 37% акцій "Укртатнафти".

ПАТ "Укртатнафта" - найбільший в Україні нафтопереробний завод проектною потужністю 18,6 млн т. Переробка нафти в 2017 р. склала 2 473 тис. т., що на 12,7% більше, ніж в 2016 р. У 2017 р. "Укртатнафта" отримала рекордний для себе збиток 2,4 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram