ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада НБУ рекомендувала Нацбанку не купувати державних цінних паперів

Регулятор повинен уникати операцій підтримки бюджетних витрат.

Рада НБУ рекомендувала Нацбанку не купувати державних цінних паперів
Фото: facebook.com / Богдан Данилишин

Рада Національного банку рекомендувала правлінню НБУ відмовитися від придбання державних цінних паперів.

Про це йдеться в прес-релізі за підсумками засідання Ради НБУ, який опублікував голова Ради Богдан Данилишин у фейсбуці.

"Рада рекомендувала правлінню при здійсненні передбачених Законом "Про Національний банк України" операцій продовжити утримуватися від проведення операцій, які можуть мати ознаки прямої або непрямої підтримки бюджетних витрат. Крім того, Національному банку рекомендовано утримуватися від здійснення операцій з купівлі державних цінних паперів, а також встановити параметри верхньої межі обсягу державних цінних паперів у портфелі Національного банку України", - йдеться в ньому.

Рада НБУ доручила правлінню на 1 жовтня 2018 року розробити методологію розрахунку і встановлення параметрів верхньої межі обсягу державних цінних паперів у портфелі НБУ.

Згідно зі стратегією монетарної політики, яку затвердила Рада НБУ, Національний банк спільно з урядом має концентрувати зусилля на створенні макроекономічних умов для низької і стабільної інфляції. Ця взаємодія має відбуватися виключно за умови дотримання принципу незалежності останнього. НБУ зобов'язаний уникати будь-яких форм фіскального домінування, в тому числі прямої або непрямої підтримки бюджетних витрат.

Нагадаємо, восени 2017 року Кабмін прийняв рішення провести реструктуризацію облігацій внутрішньої державної позики, належних Національному банку України, на суму 219,6 млрд гривень. Облігації з погашенням у 2017-2020 роках було вирішено обміняти на дві групи обсягом 74,4 млрд і 145,17 млрд (з прив'язкою до інфляції) з терміном обігу від 7 до 31 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram