ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ виграв у Верховному Суді у власника терміналу "Бориваж" у рамках справи Приватбанку

Об'єкт вартістю 5,5 млрд гривень залишається в заставі.

НБУ виграв у Верховному Суді у власника терміналу "Бориваж" у рамках справи Приватбанку
Фото: borivage.com

Верховний Суд 3 липня відмовив компаніям "Агротермінал Логістик" (власник терміналу "Бориваж") і ППІ "Південмедбіосинтез" (власник торгового павільйону в Одесі по вул. Космонавтів, 32) в задоволенні позовів про припинення іпотечних договорів з Приватбанком, які були підписані як забезпечення боргових зобов'язань банку перед НБУ за кредитом рефінансування.

"Позивачі зазначали, що зміни в корпоративному портфелі позичальника (в цьому випадку зміна власника банку) є суттєвою зміною обставин, якими сторони керувалися під час укладення договору, через що такий договір підлягає розірванню", - відзначає прес-служба НБУ.

Таким чином, компаніям, які афілійовані з групою "Приват", відмовили у виведенні терміналу, вартість якого при укладенні кредитного договору оцінювалася на суму 5,54 млрд гривень, і торгового павільйону з-під іпотеки. У вересні 2017 року обидва об'єкти були арештовані за позовом НБУ.

"Національний банк вважає ці рішення Верховного Суду одним із прикладів забезпечення принципу верховенства права в сучасних умовах реформування правосуддя в Україні. Національний банк також очікує, що надалі суди враховуватимуть правову позицію Верховного Суду в подібних суперечках", - ідеться в заяві.

Крім того, 2 липня Київський апеляційний господарський суд розглянув апеляційні скарги НБУ і Приватбанку на рішення Господарського суду міста Києва за позовом ТОВ "Імме" (володіє будівлею в Києві на проспекті Степана Бандери, 34) до НБУ і Приватбанку про розірвання іпотечного договору. Суд задовольнив апеляційні скарги регулятора і банку та відмовив у задоволенні позову ТОВ "Імме" в повному обсязі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram