ГоловнаЕкономікаБізнес

Депутати сховали в законопроекті про аліменти податкові пільги для зеленої енергетики

Найбільшим інвестором у зелену енергетику є ДТЕК Ахметова.

Депутати сховали в законопроекті про аліменти податкові пільги для зеленої енергетики

Депутати Верховної Ради сховали в законопроекті №8295, який стосується аліментів і повинен розглядатися у четвер в другому читанні, податкові пільги для зеленої енергетики.

Поправку вніс народний депутат Юрій Вознюк з "Народного фронту". Вона пропонує звільнення від сплати ПДВ до 1 січня 2020 року на ввезення в Україну обладнання для виробництва відновлюваної енергії, якщо платник податків отримав технічні умови на підключення до електричних мереж. Виправлення передбачає, що в разі порушення імпортером умов пільгового імпорту, він платить ПДВ у повному розмірі, а також виплачує пеню в розмірі 120% облікової ставки Національного банку.

Колишній член НКРЕКУ Андрій Герус зазначає, що в 2018-2019 роках найбільшим інвестором в зелену енергетику буде ДТЕК Ріната Ахметова, який планує побудувати понад 350 МВт сонячних станцій і не менше 200 МВт вітрових станцій. "Вартість обладнання для таких станцій становитиме близько 400 млн дол. ПДВ становитиме 80 млн дол., або 2 млрд грн", - зазначив він.

Нагадаємо, що за даними НЕК "Укренерго" об'єднана енергосистема (ОЕС) України на сьогодні може прийняти ще до 3 тис. МВт нових потужностей сонячних і вітряних електростанцій (СЕС і ВЕС) без ризику розбалансування і серйозних змін у своїй структурі. Така встановлена потужність відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) може бути введена в експлуатацію в грудні 2019 року.

При цьому обсяг вже виданих технічних умов на приєднання нових потужностей ВДЕ до енергосистеми становить 7426 МВт (ВЕС - 4200 МВт, СЕС - 3226 МВт).

Для врівноваження денного графіка навантаження енергосистеми до 2025 року необхідно побудувати 2,5 ГВт високоманеврових потужностей. "Укренерго" пропонує ввести в експлуатацію газопоршневі електростанції, загальною потужністю 2 000 МВт, і 500 МВт накопичувачів енергії (energy storage). За даними "Укренерго", це дозволить експлуатувати 7 500 МВт потужності сонячних і вітрових електростанцій і не обмежувати цю генерацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram