ГоловнаЕкономікаФінанси

В Україні набули чинності правила округлення готівкових розрахунків у зв'язку з відмовою від дрібних монет

Продавець повинен проводити округлення суми чека до цифри, яка закінчується на "0".

В Україні набули чинності правила округлення готівкових розрахунків у зв'язку з відмовою від дрібних монет
Фото: пресс-служба НБУ

Починаючи з неділі, 1 липня, у зв'язку з відмовою від дрібних монет в Україні почали діяти спеціальні правила округлення загальних сум у чеках під час готівкового розрахунку.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

Національний банк України більше не буде випускати в готівковий обіг монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. Водночас вони не будуть спеціально вилучатися з обігу і залишаться засобом платежу, а гривня і далі дорівнюватиме 100 копійок. Монети номіналом 10 і 50 копійок будуть випускатися і надалі.

У зв'язку з реформою НБУ вводить спеціальні правила округлення. З 1 липня продавець повинен проводити округлення суми чека до цифри, яка закінчується на "0". Цифри 1-4 округлюються в меншу сторону, 5-9 - в більшу. У чеках повинні зазначатися дві суми: до і після округлення.

Округлення буде застосовуватися тільки в разі відсутності монет дрібних номіналів. За наявності монет дрібних номіналів покупець і далі може ними розраховуватися, а продавець - видавати решту.

Під час безготівкових розрахунків округлення не проводиться.

"Національний банк України впевнений, що правила округлення будуть застосовуватися справедливо і прозоро для обох сторін розрахунків. Застосування загальних правил округлення сум розрахунків готівкою спростить щоденні розрахунки громадян та дозволить скоротити витрати держави на карбування та забезпечення грошового обігу на понад 90 млн гривень на рік", - заявив директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram