ГоловнаЕкономікаДержава

ДАБІ повинна стати партнером забудовників в якісному веденні будівельних робіт, - Олексій Кудрявцев

ДАБІ повинна стати партнером забудовників в якісному веденні будівельних робіт, - Олексій Кудрявцев
Фото: dabi.gov.ua

Запобігти проблемному будівництву можливо, тільки усунувши ризик його виникнення на всіх етапах містобудівної діяльності. Про це говорили 27 червня під час зустрічі Віце-прем'єр-міністра України - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка і Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексія Кудрявцева з бізнес-спільнотою Американської торгової палати в Україні.

За словами Геннадія Зубка, прозорість у кожному процесі є важливою складовою успішного розвитку будівельної галузі. Саме з цією метою була реформована дозвільна система і усунені наявні ризики. Однак потрібні подальші зміни: "Для нас дуже важливим є питання поступовості перевірок. Адже коли на етапі фундаменту або каркаса з'являється невідповідність проекту, який пройшов експертизу, то ще є можливість виправити ситуацію. Коли це визначається на останньому етапі, якщо об'єкт вже збудований і готовий до експлуатації, то забудовнику нічого не залишається, як шукати шляхи як домовитися".

Олексій Кудрявцев зазначив, що через допущені порушення навіть законно розпочате будівництво сьогодні може перейти в статус незаконного. Та чинна система контролю не здатна попередити такі ситуації: "Формуючи план перевірок на рік, ми не можемо передбачити, коли потрапимо на об'єкт. Як наслідок порушення, які можна усунути своєчасно, виявляються, коли виправити їх вже неможливо", - розповів Голова ДАБІ.

Держархбудінспекція підготувала пропозиції щодо зміни підходу до контролю за будівництвом, головною метою якого повинно бути не накладення штрафів, а партнерська робота із забудовниками для попередження вчинення порушень.

ДАБІ пропонує відмовитися від планових перевірок та запровадити поетапний огляд будівельних робіт, який буде здійснюватися за заявою замовника або підрядника. У разі виявлення порушень суб'єктів містобудування не будуть відразу притягати до відповідальності, а їм нададуть рекомендації і терміни їх виконання. З об'єктивних причин ці строки можуть бути продовжені. І тільки в разі ігнорування приписів органу контролю до забудовників пропонується застосовувати штрафні санкції, розмір яких залежатиме від класу наслідків об'єкта.

На підтримку урядової програми СТОП "Маски шоу" ДАБІ пропонує виключити вимогу правоохоронних органів з підстав для проведення позапланових перевірок, а здійснювати такі перевірки лише за рішенням суду.

"Із новим форматом контролю суб'єкти містобудування отримають впевненість у якісному завершенні своїх проектів. Громадяни - захист інвестицій, а держава зможе ефективно впорядкувати ринок будівництва. В результаті ДАБІ стане не каральною структурою, а консультативним партнером для забудовників. І замість мільйонних штрафів та проблемних об'єктів країна зможе отримати стабільний розвиток будівельної галузі", - підсумував Олексій Кудрявцев.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram