ГоловнаЕкономікаДержава

Україна виконала всі вимоги МВФ, окрім підвищення ціни на газ, - голова Ради НБУ

До осені очікується прибуття місії МВФ, яка проведе моніторинг виконання наших зобов'язань.

Україна виконала всі вимоги МВФ, окрім підвищення ціни на газ, - голова Ради НБУ
Фото: Соня Кошкина

Голова ради Національного банку Богдан Данилишин заявив, що Україна виконала всі вимоги Міжнародного валютного фонду, крім підвищення ціни на газ.

Про це він розповів в ефірі "5 каналу".

"Скажу відверто, зараз ми не стоїмо на порозі дефолту і Україна має всі можливості, щоб узяти на себе зобов'язання. Чи є ризик від припинення співпраці з МВФ? Звичайно, зараз також говорять про те, що, якщо ми не отримуємо траншу від МВФ, наш очікують нелегкі часи... Ми не отримуємо відповідних коштів з МВФ уже з квітня 2017 року. Як бачимо, ми живемо і справляємося з узятими на себе зобов'язаннями. Зокрема віддаємо кошти МВФ", - сказав Данилишин.

Він також припустив, що Україна має шанс отримати транш від міжнародного кредитора, але, за його словами, є і перешкоди.

За словами Данилишина, до осені очікується прибуття відповідної місії МВФ, яка буде проводити моніторинг виконання наших зобов'язань.

Нагадаємо, Кабмін мав підвищити ціну на газ для населення ще навесні, але не зробив це ні 1 квітня, ні - після відтермінування - 1 червня. Згідно з рішенням, прийнятим урядом, дія спеціальних зобов'язань "Нафтогазу України" й обласних газопостачальних компаній постачати населенню і підприємствам теплокомуненерго природний газ без зміни поточних цін буде чинною до 1 серпня.

За даними відправленого у відставку голови НКРЕКП Дмитра Вовка, зараз йдеться про підвищення тарифів на 65-70%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram