ГоловнаЕкономікаДержава

Земельні торги з 1 вересня переведуть на систему ProZorro.Продажі

"Зайшов на prozorro.sale, вибрав ділянку, подав пропозицію".

Земельні торги з 1 вересня переведуть на систему ProZorro.Продажі
Фото: www.dyvys.in

Кабінет Міністрів з 1 вересня планує перевести торги для реалізації прав оренди на земельні ділянки, що перебувають у державній власності, на систему ProZorro.Продажі.

Про це повідомив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

"З 1 вересня спільно з Міністерством аграрної політики ми спробуємо перевести всю землю виключно на електронні аукціони. Зайшов на prozorro.sale, вибрав ділянку, подав пропозицію. Ми очікуємо, що платники податків отримають суттєво більше від користування майном, зменшаться корупційні ризики і ми дізнаємося реальні ціни оренди. Ну і окремо сподіваюся, що такий механізм заслужить довіру і стане першим містком для відкриття ринку продажу землі", - написав він у фейсбуці.

Прес-служба Кабміну повідомила, що в рамках пілотного проекту електронних земельних торгів Держгеокадастр зможе використовувати зовнішні електронні майданчики для реалізації прав оренди на земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної форми власності.

Фото: facebook.com/max.nefyodov

Різноманітність точок входу для потенційних покупців покликане підвищити рівень транспарентності процесу, а онлайн-формат торгів - дозволити залучити максимальну кількість учасників, у тому числі новий пул покупців, які вже є постійними користувачами системи ProZorro.Продажі.

Зараз відбувається налаштування торгових процедур відповідно до вимог Земельного кодексу, який регулює порядок проведення земельних торгів.

"Зараз у держвласності понад 10 млн га земель, при цьому офіційно здано в оренду майже четверту частину, укладено 56 тис. договорів, і далеко не всі з них за ринковими цінами. Причини тут різні, починаючи від корупції і закінчуючи відсутністю ефективного механізму здачі в оренду земельних ділянок", - цитує "Інтерфакс-Україна" заяву в.о. міністра аграрної політики Максима Мартинюка.

За даними Кабміну, у 2017 році на земельних торгах було реалізовано 1 837 прав оренди на земельні ділянки загальною площею 42,5 тис. га. У результаті місцеві бюджети отримали 118,7 млн грн. Середня орендна ставка, яка формується на торгах, за останні 5 років зросла на понад 10 п.п. і за підсумками 2017 року склала 14,73%. За перше півріччя 2018-го цей показник збільшено до 18,75%.

Порядок продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) на конкурентних засадах у формі аукціону передбачено розділом 21 Земельного кодексу України.

Порядок реалізації пілотного проекту проведення електронних земельних торгів затвердили постановою КМУ №688 від 21 червня 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram