ГоловнаЕкономікаДержава

Україна з 2008 року витратила на держбанки $15,5 млрд

Витрати продовжуватимуть зростати, поки не буде покращено управління і нагляд у держбанках.

Україна з 2008 року витратила на держбанки $15,5 млрд
Фото: пресс-служба НБУ

Україна з 2008 року спрямувала на штучну підтримку державних банків $15,5 млрд і може продовжувати зазнавати нових витрат без поліпшення в них якості корпоративного управління та нагляду. Про це повідомив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж на своїй сторінці у соцмережі Facebook, пише "Інтерфакс-Україна".

Він уточнив, що на капіталізацію Приватбанку було спрямовано $5,8 млрд, Ощадбанку - $3,5 млрд, Укрексімбанку - $2,8 млрд, банку "Родовід" - $1,6 млрд, Укргазбанку - $1,4 млрд і банку "Київ" – $0,5 млрд.

"І це не враховуючи витрати на неплатоспроможні банки, які були передані у Фонд гарантування вкладів фізичних осіб", - наголосив Маліж.

Директор ЄБРР попереджає, що відповідні витрати продовжуватимуть зростати, поки не буде покращено управління і нагляд у держбанках.

"Чинний стан речей недостатньо стійкий для попередження подальшого кредитування пов'язаних осіб. Україні необхідний закон про держбанки", - написав він.

Раніше Верховна Рада під час засідання 21 червня відправила на повторне перше читання законопроект №8331 про реформування наглядових рад державних банків.

Проект передбачає, що наглядова рада держбанку повинна складатися з дев'яти членів, з яких шість членів повинні бути незалежними, а три - представниками держави пропорційно від президента, Кабінету міністрів і Верховної Ради.

Документ також визначає критерії, яким повинні відповідати незалежні члени та представники держави в наглядовій раді держбанку.

Для визначення претендентів на посади членів наглядової ради державного банку Кабінет міністрів створює конкурсну комісію, до складу якої входять три представники від президента України, три представники від уряду і один представник парламенту.

Як повідомила під час обговорення законопроекту в парламенті виконувачка обов'язків міністра фінансів Оксана Маркарова, після розгляду різних моделей формування наглядової ради держбанку в цьому законопроекті було знайдено компромісне рішення - шість членів наглядової ради є незалежними і обираються прозоро і три члени - представники Верховної Ради, президента та уряду.

Нагадаємо, Європарламент підтримав надання Україні 1 млрд євро макрофінансової допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram