ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укроборонпром" подав позов проти журналу "Новое время" за публікацію про БМП

Позов розглядатиме Подільський райсуд Києва.

"Укроборонпром" подав позов проти журналу "Новое время" за публікацію про БМП
Фото: Інформатор

Державний концерн "Укроборонпром" 13 червня подав позов проти журналу "Новий час" за публікацію про корупцію під час закупівлі БМП-1АК у рамках військово-торгової співпраці з Польщею.

Про це повідомила прес-служба концерну.

Позов розглядатиме Подільський райсуд Києва. Відповідачами виступають журналіст Іван Верстюк і ТОВ "Видавничий дім Медіа-ДК".

"Публікація видання дискредитує ділову репутацію "Укроборонпрому" і його іноземних партнерів. Вона ставить під загрозу зриву як незавершений контракт на поставку БМП-1 для Збройних сил України, так і плановані закупівлі озброєння з імпорту в країнах ЄС", - ідеться в повідомленні.

Нагадаємо, в квітневому номері журналу "Новое время" вийшла стаття, де була описана схема із закупівлі Житомирським бронетанковим заводом (ЖБЗ) у Польщі в компанії Wtórplast списаних з озброєння розібраних радянських БМП-1 1980-х років випуску. Польська компанія купувала їх у чеської Excalibur Army за €20-25 тис. за одиницю, після чого розбирала БМП, відокремлюючи вежі від шасі. Потім ЖБЗ, який входить у держконцерн "Укроборонпром", ввозив частини БМП в Україну окремо, написало видання. За його інформацією, кожна вежа оцінювалася в $66 тис., а кожне шасі - в $99 тис. Раніше розібрані частини на заводі знову з'єднували. Вартість цих робіт становила ще $40 тис. за одиницю.

Нібито БМП вартістю €20 тис. обходилася українському оборонному бюджету в $205 тис., ідеться в матеріалі. Відзначають, що в 2017 році Міноборони України купило 200 таких бойових машин, заплативши за них $41 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram