ГоловнаЕкономікаДержава

Працівники українських спиртзаводів перекрили міжнародні траси

Наступним етапом страйку стане масова акція протесту в Києві.

Працівники українських спиртзаводів перекрили міжнародні траси
Фото: ukrspirt.com

Безстрокову акцію протесту оголосили працівники всіх українських спиртзаводів, що входять до складу державного підприємства "Укрспирт". Ініціатором акції виступила профспілка ДП "Укрспирт".

Уранці, 14 червня, акції протесту і перекриття автомагістралей відбулися в Київській, Львівській, Івано-Франківській, Чернігівській, Харківській, Волинській, Чернівецькій, Тернопільській, Сумській, Рівненській і Вінницькій областях.

Як повідомив кореспондент ZIK, на Львівщині акція протесту відбулася на трасі Київ-Чоп біля села Новосілки Кам'янка-Бузького району і села Угерсько Стрийського району. На протест вийшли працівники Сторонибабського, Вузлівського, Борокського, Рава-Руського, Суходільського і Лопатинського МПД.

На кілька хвилин протестувальники перекрили рух по трасі, пройшовши з плакатами по пішохідному переходу. Такі ж акції відбулися на міжнародній трасі Львів-Тернопіль, автомобільних дорогах Івано-Франківськ-Чернівці та Київ-Харків.

Як пояснюють профспілкові діячі, причина акції - спроба податківців стягнути з підприємства штрафні санкції на суму 186,7 млн гривень і, як наслідок, арешт усіх банківських рахунків "Укрспирт".

"Державна фіскальна служба наклала на наше підприємство, ДП «Укрспирт» - «драконівську контрибуцію» в розмірі майже 187 млн гривень, - каже Василь Кривачук, голова профспілки Вузлівського МПД ДП «Укрспирт». - Окрім імовірного колапсу наших підприємств, на межі прірви виявляться і виробники горілки, і винороби, і працівники аграрної галузі".

Арешт рахунків може призвести до зупинки заводів, - вважають учасники протесту. Листи-попередження не допомогли, а тому спиртовики вдалися до радикальних методів.

"Держава не дає працювати державному підприємству, - каже Ростислав Кошарецький, голова профспілки Сторонибабського МПД ДП «Укрспирт». - Ми вимагаємо розблокування рахунків ДП «Укрспирт». Тому що через це блокування підприємство може просто зупинитися. Немає коштів ані на заробітну плату, ні оборотних коштів, ані на розрахунок з постачальниками за енергоресурси, зерно і т.д.".

Як планують у профспілці, наступним етапом страйку стане масова акція протесту в Києві.

Нагадаємо, 7 червня в Києві об'єднана організація профспілки працівників АПК у ДП "Укрспирт" виступила із заявою, в якій ідеться про те, що підприємство хочуть довести до банкрутства і підвести під приховану приватизацію. Арештовано всі банківські рахунки держпідприємства "Укрспирт". Виконавча служба намагається стягнути штраф у розмірі понад 186 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram