ГоловнаЕкономікаФінанси

МТБ Банк поглинув банк "Центр"

Фінустанови формально не пов'язані.

МТБ Банк поглинув банк "Центр"

29-й за величиною активів МТБ Банк (Чорноморськ) почав приєднання київського банку "Центр" (78-й з 82 робочих банків).

"Розпочато офіційну процедуру приєднання до МТБ Банку банку "Центр", - йдеться в повідомленні МТБ Банку.

У результаті реорганізації МТБ Банк стане правонаступником усіх прав і обов'язків банку "Центр" щодо його клієнтів, партнерів, контрагентів, а статутний капітал МТБ Банку збільшиться до 635 млн гривень.

Крім того, МТБ Банку перейде картковий процесинговий центр, що підтримує роботу з вітчизняною платіжною системою "Простір".

"Надалі на цій основі планується розширення зони обслуговування процесинговим центром міжнародних карткових систем, що значно розширить можливості фінансових сервісів банку", - говориться в повідомленні.

Причиною злиття зазначено посилення вимог Нацбанку до комерційних банків.

Як зазначає FinClub, власники МТБ Банку (статутний капітал - 435 млн грн) - одеські бізнесмени Михайло Партикевич і Ігор Згуров - є бізнес-партнерами президента компанії "Одесагаз" Ігоря Учителя. Влітку 2017-го вони купили в кіпріотів Марфін Банк і назвали його МТБ Банком, адже раніше установа називалася Морським транспортним банком. Власником банку "Центр" (капітал - 200 млн грн) є громадянин Франції Хамед Аліхані, що проживає в ОАЕ.

Видання виявило зв'язок між банками. Хамед Аліхані є співвласником одеського підприємства "Агро-Ойл-Експорт" спільно з одеситом Хашемі Аббасом. Останній же спільно з Михайлом Партикевичем має частку в одеському кооперативі обслуговування "Міжнародний". Також Хашемі Аббас володіє часткою компанії "Євротрейд 7000", де 2013 року керівником була нинішня голова наглядової ради банку "Центр" Вікторія Абрамова.

Основна причина злиття двох банків криється в посиленні вимог НБУ до банків. З липня 2017 року для всіх банків почала діяти вимога до статутного капіталу мінімум 200 млн грн. Банк "Центр" не встиг збільшити капітал до цього терміну. І майже півроку "Центр" порушував цю вимогу, зумівши докапіталізуватися до 200 млн грн майже останнім - до січня 2018-го.

Банк "Центр" видав 148,5 млн грн позичальникам, переважно в торговельній сфері. Кредитний портфель МТБ удесятеро більший - 1,5 млрд грн. Зобов'язання "Центру" невеликі - 66 млн грн, а МТБ Банку - 3,24 млрд грн.

Минулий рік банк "Центр" закінчив із чистим прибутком 2,3 млн грн, тоді як МТБ Банк отримав прибуток 69,3 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram