ГоловнаЕкономікаДержава

Суд призупинив рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзиту (оновлено)

"Нафтогаз" очікує, що після пояснень суд змінить своє рішення.

Суд призупинив рішення Стокгольмського арбітражу щодо транзиту (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Російський газовий монополіст "Газпром" заявив, що Апеляційний суд округу Свеа (Швеція) 13 червня задовольнив клопотання і наказав призупинити виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року стосовно спору з "Нафтогазом України" в рамках контракту на транзит газу через територію України .

Про це повідомляє ТАСС.

"Газпром" подав клопотання 7 червня 2018 року у зв'язку з оскарженням арбітражного рішення стосовно транзитного контракту і спроб "Нафтогазу" перед розглядом скарги по суті почати процедуру примусового виконання цього рішення в різних юрисдикціях.

"Апеляційний суд погодився, що є достатні підстави для призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Наказ позбавляє НАК "Нафтогаз України" підстав для спроб арешту активів "Газпрому" за кордоном. Цю обставину використає "Газпром" під час оскарження дій судових приставів у Швейцарії та Нідерландах", - йдеться в повідомленні.

Оновлення. "Нафтогаз" підтвердив, що Апеляційний суд округу Свеа, який розглядає апеляційні скарги "Газпрому" на арбітражні рішення у справах із "Нафтогазом", виніс рішення про призупинення процедури виконання рішення арбітражу.

"Рішення суду було прийнято судом без виклику " Нафтогазу" і, відповідно, без урахування пояснень і аргументів, які були б представлені "Нафтогазом", якби суд повідомив його про наявність такого клопотання "Газпрому" і розгляд судом цього питання. Рішення є тимчасовим. Компанія найближчим часом подасть суду свої розгорнуті пояснення і контрагрументи і очікує, що, врахувавши їх, скасує рішення про призупинення", - зазначили в НАК.

"Рішення означає, що подальші дії "Нафтогазу" в процедурі стягнення 2,6 млрд дол. із "Газпрому" тимчасово припинені. Воно не призводить до скасування рішень Арбітражу і не дає "Газпрому" можливість вимагати в "Нафтогазу" повернення 2,1 млрд дол., уже зарахованих рішенням арбітра як компенсацію "Нафтогазу", - додали в компанії.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію за недопостачені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити $2,56 млрд дол. США на користь "Нафтогазу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram