ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ дозволив міняти валюту без паперових квитанцій

Також вводиться можливість обміну через платіжні пристрої.

НБУ дозволив міняти валюту без паперових квитанцій
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк України вніс зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валюто-обмінних операцій, які спрощують їх оформлення.

Як повідомляється на сайті НБУ, зараз банки повинні оформляти два паперових примірники квитанції - один для клієнта, один для зберігання в банку. За новими правилами банки отримають можливість зберігати квитанції в електронній формі, а також не друкувати квитанцію клієнту, якщо вона йому не потрібна.

Інші фінансові установи, які здійснюють обмін валют, зараз зобов'язані оформляти не тільки дві паперові квитанції, а й два паперових чеки. Надалі вони будуть оформляти операцію для клієнта тільки одним чеком і не будуть видавати йому квитанцію.

При цьому і банки, і фінансові установи не будуть вимагати підпису клієнта на квитанції або чеку, якщо сума операції менша ніж 150 тисяч гривень.

По-друге, Національний банк надає можливість банкам і фінансовим установам проводити валютно-обмінні операції через платіжні пристрої.

Після доопрацювання цими установами програмного забезпечення платіжного пристрою фізичні особи зможуть не тільки продавати, а й купувати готівку іноземної валюти з використанням цих пристроїв.

По-третє, у зв'язку з розвитком електронного документообігу та для сприяння поширенню безпаперових технологій банки і фінансові установи отримують можливість оформляти звітну документацію про валютно-обмінні операції у вигляді електронного документа.

Для впровадження нових вимог, що стосуються застосування РРО при проведенні обміну валют через платіжні пристрої та оформлення відповідних розрахункових документів РРО, квитанцій і чеків банкомату, фінансовим установам надано шестимісячний перехідний період.

Протягом другого півріччя поточного року вони будуть оформляти валютно-обмінні операції за порядком, що діяв до цього часу, а проводити валютно-обмінні операції за новими правилами вони почнуть з 01 січня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram