ГоловнаЕкономікаБізнес

В Американській торговій палаті закликали до цифровізації України

"Інновації - це правильний шлях, ним потрібно йти. Але це довга дорога, і там багато ризиків".

В Американській торговій палаті закликали до цифровізації України
Фото: Макс Левин

Україні варто робити ставку не на інновації, а на цифровізацію економіки.

Таку думку на ІХ Національному експертному форумі Інституту Горшеніна сказав Валерій Фіщук, співголова IT-комітету Американської торгової палати в Україні.

"Інновації - це правильний шлях, ним потрібно йти. Але це довга дорога, і там багато ризиків, це венчур. Цим варто займатися, але з розумінням, що це довго, дорого і непросто. Тоді як цифровізація - це зрозумілі речі, зрозумілі технології. Вони доступні, багато з них уже в Україні. Мобільні, хмарні, будь-які - бери і роби. Цифровізація фактично дорівнює модернізації. Якщо говорити про підприємство, наприклад, модернізація - це, зокрема, і цифровізація. Не потрібно винаходити, вже існують технології - тільки бери і впроваджуй. Це вже дозволить зробити головне - прискорити діяльність підприємства, здешевити діяльність підприємства, створити нову якість", - сказав він.

"Цифрова економіка - це не про IT-компанії, це, радше, про всі інші компанії, які використовують продукти і послуги IT-компаній. Це різні галузі економіки, сфери життя в Україні і так далі", - додав Фіщук.

Він розповів, що до нього часто звертаються різні чиновники і запитують, чим вони можуть допомогти. Він вважає, що вони можуть допомогти в цифровізації країни.

"Будь ласка, цифруйте країну, цим ви нам допоможете, створите ринок, який ми допоможемо розвивати. Цифровізація туризму, медичної сфери, освіти, промисловості, індустрія 4.0 ..." - сказав Фіщук.

"Ми остання країна в Європі, де немає бекбона, або національної телекомунікаційної системи, яка б підтримувала сенсори і датчики. Smart city, smart enterprises, smart infrastructure - це все не злітає, тому що немає такого бекбона. Можливо, 4G таким стане, але це не енергоефективна частота. У Білорусі чотири таких оператори, в Росії - чотири, в Польщі - п'ять. Чи стримує це наш розвиток? Стримує. Чи повинно це боліти державі? Повинно", - наголосив він.

"Якщо ми хочемо мати успішну цифрову економіку, ми повинні зробити так, щоб використання цифрових технологій було загальним, наскрізним і якнайчастішим. Візьміть будь-яку сферу - медицину, освіту, транспорт - цифрові системи повинні мати місце в цих сферах", - підсумував Фіщук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram