ГоловнаЕкономікаДержава

Для реального економічного зростання України слід створювати вільні економічні зони, - Климець

"Це найпростіший інструмент розвитку економіки".

Для реального економічного зростання України слід створювати вільні економічні зони, - Климець
Фото: Макс Требухов

На думку CEO OLIMP GROUP Павла Климця, Україна незаслужено ігнорує потужний і простий інструмент для досягнення економічного зростання - вільні економічні зони. Про це він заявив під час 9-го Національного експертного форуму, організованого Інститутом Горшеніна. 

"Говорячи про економіку, розвиток і темпи зростання в Україні, часто заявляють про дуже оптимістичні цифри і хороші перспективи на найближче майбутнє. Однак слід звернути увагу на той факт, що сьогодні в Україні практично відсутні будь-які пільги для інвесторів. На тлі безлічі заяв із використанням красивих, найчастіше іноземних слів, реальних пільг немає. Наскільки я знаю, низка провідних економік світу - Китай, ОАЕ, багато азіатських країн - використовують такий інструмент, як вільні економічні зони. По суті, це простий інструмент розвитку економіки, не випадково він є найпоширенішим у світі. Чому ж Україна не користується таким потужним інструментом залучення іноземних інвестицій? Ще один сильний інструмент розвитку економіки - велика приватизація і демонополізація. Сьогодні ці процеси в Україні, на жаль, також не закінчені. Про це багато років говорять, але і досі в країні існують такі архаїчні державні структури, як "Укрспирт", різні держоб'єднання, що працюють, по суті, поза ринковим полем", - підкреслив Павло Климець.

Його підтримав губернатор Одеської області Максим Степанов, який нагадав про порт Рені, що "вмирає" і потребує "реанімації". За словами чиновника, дати потрібний імпульс і відродити порт може саме створення вільної економічної зони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram