ГоловнаЕкономікаБізнес

Чотири блоки ЗАЕС до 2022 року повністю перейдуть на паливо Westinghouse

Два блоки залишаться на російському паливі.

Чотири блоки ЗАЕС до 2022 року повністю перейдуть на паливо Westinghouse
Загрузка кассет Westinghouse на ЗАЭС
Фото: energoatom.kiev.ua

Чотири енергоблоки Запорізької атомної електростанції в найближчі три з половиною роки повністю перейдуть на модернізоване ядерне паливо виробництва компанії Westinghouse.

Про це повідомила прес-служба НАЕК "Енергоатом".

У червні 2016 року в активну зону п'ятого енергоблоку Запорізької АЕС уперше було завантажено ядерне паливо Westinghouse шведського виробництва. Так енергоблок перейшов на змішану зону - три четвертих "російського" палива і четвертина "американського".

У червні 2017 року активну зону п'ятого енергоблоку Запорізької АЕС довантажили ядерним паливом американської компанії Westinghouse. Після цього активна зона енергоблоку наполовину складається з "російського" ядерного палива, а наполовину - з "американського".

У вересні-жовтні 2017 року активні зони першого, третього і четвертого енергоблоків Запорізької АЕС також завантажили ядерним паливом компанії Westinghouse, і ці енергоблоки перейшли на змішану зону - три четвертих "російського" палива і четвертина "американського".

У 2018 році п'ятий енергоблок буде вже на три четвертих завантажений "американським" паливом і на четвертину "російським", активні зони першого і третього енергоблоку будуть наполовину складатися з "російського" ядерного палива, а наполовину - з "американського". Завантаження четвертого енергоблоку, у зв'язку з виконанням робіт з продовження терміну експлуатації, черговою партією "американського" палива буде виконано 2019 року.

Передбачається, що у 2019-2021 роках активні зони першого, третього, четвертого і п'ятого енергоблоків Запорізької АЕС будуть повністю сформовані з "американського" ядерного палива. Експлуатацію другого і шостого енергоблоків ЗАЕС зараз заплановано продовжувати з використанням тільки "російського" ядерного палива.

Нагадаємо, в Україні 13 атомних блоків типу ВВЕР-1000 і два блоки типу ВВЕР-440.

Раніше Україна закуповувала тепловидільні збірки для реакторів виключно в Росії, але з 2005 року в країну також надходить паливо американської Westinghouse. Нинішній договір "Енергоатом" і Westinghouse Electric передбачає постачання ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних енергоблоків до 2025 року.

У 2017 році Україна купила паливо Westinghouse на 164,458 млн, паливо російської компанії "ТВЕЛ" - на 368,964 млн. Частка палива Westinghouse в сумарному імпорті склала 41,4%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram