ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ може зробити жорсткішою монетарну політику і ввести валютні обмеження без траншу МВФ

Смолій сподівається, що до цього не дійде.

НБУ може зробити жорсткішою монетарну політику і ввести валютні обмеження без траншу МВФ
Фото: Макс Левин

Національний банк попередив, що може зробити жорсткішою монетарну політику і ввести валютні обмеження, якщо п'ятий транш Міжнародного валютного фонду не надійде в Україну.

"Ми проговорювали сценарій можливого розвитку подій в разі відсутності траншу. Якщо дужчатиме інфляційний тиск, то це буде посилювати наші монетарні інструменти для стримування інфляції. Ми будемо вводити певні обмеження для можливого відтоку капіталу", - сказав журналістам у четвер голова НБУ Яків Смолій.

При цьому він висловив надію, що такий сценарій не запрацює і Україна виконає свої зобов'язання перед МВФ.

"Ми очікуємо, що закон про Антикорупційний суд буде прийнято в червні. Тоді почнеться процес приїзду місії, перегляду програми", - сказав він.

Нагадаємо, раніше Національний банк заявив, що необхідно продовжити реформи в рамках програми кредитування МВФ, оскільки доступ до глобальних ринків капіталу, де Україна розраховує залучити додаткове фінансування шляхом розміщення єврооблігацій, останнім часом ускладнився.

Однією з ключових вимог МВФ є створення Антикорупційного суду, але Верховна Рада досі не прийняла необхідний закон. Один із постійних спікерів президентської партії "БПП Солідарність" заявив, що МВФ використовує цей закон як привід, щоб припинити кредитування України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram