ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв доповів Порошенкові про початок стягнення боргу з "Газпрому"

"Ці процеси почалися вже у Швейцарії, в Англії, Нідерландах".

Коболєв доповів Порошенкові про початок стягнення боргу з "Газпрому"
Фото: president.gov.ua

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв у середу, 30 травня, доповів президенту Петрові Порошенку про початок процедури стягнення боргу з "Газпрому".

Про це йдеться на сайті голови держави.

Коболєв сказав, що "Газпром" намагається оскаржити рішення Стокгольмського арбітражу в суді Швеції, але це не зупиняє вже прийнятого рішення. "Воно залишається чинним і, відповідно, ми будемо його виконувати", - зазначив глава "Нафтогазу".

Він додав, що єдиною підставою, яку знайшов російський монополіст, щоб піти в суд, є "якась лінгвістична експертиза".

"Ми всі чудово пам’ятаємо експертизу в справах типу "Алмаз-Антей" - що і літак не збивали, і інші речі. Мені здається, що тут росіяни більше грають в якусь піар-гру", - зазначив Коболєв.

Голова "Нафтогазу" повідомив, що з виграних Україною $4,6 млрд уже була списана заборгованість перед "Газпромом" у розмірі $2 млрд за газ, поставлений у 2013-2015 роках. "Важливо зазначити, що цей газ і ця сума не включають жодного кубометра, поставленого незаконно "Газпромом" на територію Донецька і Луганська. Тобто цей борг ми так само не визнали, і суд підтримав нашу позицію", - зазначив він.

У той самий час голова "Нафтогазу" зазначив, що процес примусового виконання стягнення $2,6 млрд перейшов у практичну площину, і 30 травня було розпочато обтяження акцій та інших активів "Газпрому" в країнах Європи.

"Знаю, що ці процеси почалися вже у Швейцарії, в Англії, Нідерландах. Моя чітку вказівку, щоб ми не зупинялися на цих трьох країнах, щоб на сьогодні ми доклали максимум зусиль для того, щоб забезпечити виконання надходження виграних коштів в Україну", - відповів йому Порошенко.

"Друга позиція, щоб мова йшла і про активи, включно з акціями Північного потоку, Північного потоку-2 і грошовими коштами, які мають високу ліквідність і швидко забезпечать виконання рішень", - додав він.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж у лютому 2018 року зобов'язав "Газпром" виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за непрокачування передбачених транзитним контрактом 110 млрд кубометрів газу на рік. У грудні 2017 року арбітраж присудив "Газпрому" 2 млрд доларів у спорі компаній за контрактом від 2009 року на постачання газу, тож "Нафтогаз" мав отримати від російської монополіста 2,56 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram