ГоловнаЕкономікаБізнес

Акції "Північного потоку" можуть арештувати в рамка спору "Газпрому" з "Нафтогазом"

"Нафтогаз" почав процес стягнення з російського монополіста $2,6 млрд боргу.

Акції "Північного потоку" можуть арештувати в рамка спору "Газпрому" з "Нафтогазом"
Фото: vedomosti.ru

Арбітражний процес між російським "Газпромом" і "Нафтогазом України" щодо транзитного контракту може зачепити акції проектних компаній морських газопроводів "Північний потік" і "Північний потік 2".

Про це повідомляє "Интерфакс" із посиланням на джерело в галузі.

За його інформацією, йдеться про накладення забезпечувальних заходів на акції Nord Stream AG і Nord Stream 2 AG. За його даними, ці акції вже заморожено.

Офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає. У прес-службі "Газпрому" заявили, що з'ясовують це питання. У "Нафтогазі" поки що не відповіли, а представник Nord Stream 2 недоступний для коментарів.

Крім того, за даними джерела, "Нафтогаз" почав процес стягнення з "Газпрому" $2,6 млрд боргу. За його словами, робота ведеться у Швейцарії, Нідерландах і Великобританії в рамках ст. 5 Нью-Йоркської конвенції про визнання і виконання іноземних арбітражних рішень.

"Газпром" напевне буде оскаржувати арешт у місцевих судах. Якщо суд відмовить, тоді можна буде сказати, що накладено арешт", - зазначив співрозмовник.

Нагадаємо, Стокгольмський арбітраж у лютому 2018 року зобов'язав "Газпром" виплатити українській компанії 4,63 млрд доларів за непрокачування передбачених транзитним контрактом 110 млрд кубометрів газу на рік. У грудні 2017 року арбітраж присудив "Газпрому" 2 млрд доларів у спорі компаній за контрактом від 2009 року про постачання газу, тож "Нафтогаз" мав отримати від російської монополіста 2,56 млрд доларів.

Також арбітраж зобов'язав "Газпром" до кінця транзитної угоди 2019 року транспортувати через Україну 110 млрд кубометрів газу на рік або платити за недопостачені обсяги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram