ГоловнаЕкономікаФінанси

Термін обмежень НБУ на валютному ринку потрібно зменшити до півроку, - експерт

"Ми більше не будемо використовувати сильнодіючі ліки як наркотик для економіки".

Термін обмежень НБУ на валютному ринку потрібно зменшити до півроку, - експерт
Мария Репко
Фото: Макс Левин

Можливість Національного банку вводити обмеження на валютному ринку необхідно переглянути. Таку думку висловила Марія Репко, заступниця директора Центру економічної стратегії, на круглому столі в Інституті Горшеніна.

"У Європі регулятори мають право вводити обмеження на термін не більш ніж шість місяців. Нацбанк, як ми вже бачили, тримає ці обмеження майже вічно. Ми не пропонуємо обмежувати НБУ можливість реагувати на кризу, ба більше - реагувати миттєво і жорстко. Ми пропонуємо зробити Нацбанк підзвітним суспільству в плані того, навіщо і на який термін він буде вводити обмеження", - сказала Репко.

Фахівці Центру економічної стратегії пропонують зобов'язати Нацбанк звітувати у Верховній Раді щоразу після введення або продовження обмежень.

"Перше продовження обмежень НБУ має право зробити на півроку за згодою Ради Національного банку, тобто це буде навіть усередині самого інституту. Друге продовження можливе за згодою Ради нацбезпеки і оборони, яке візьме до уваги всі документи про те, що ситуація кризова. Це призведе до того, що ми більше не будемо використовувати сильнодіючі ліки як наркотик для економіки, що робилося протягом 25 років", - висловилася Репко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram