ГоловнаЕкономікаФінанси

Закон про валюту дозволить провести лібералізацію валютного ринку, - НБУ

Єврокомісія позитивно оцінила положення законопроекту.

Закон про валюту дозволить провести лібералізацію валютного ринку, - НБУ
Фото: Макс Левин

Законопроект №8152 про валюту, який Верховна Рада прийняла в першому читанні 17 травня, передбачає можливість лібералізації фінансового ринку. Про це заявив заступник голови НБУ Олег Чурій на круглому столі, організованому Інститутом Горшеніна, присвяченому темі валютного регулювання в Україні.

"Ми вважаємо, що цей законопроект роблять прийнятним ті положення, які надають Нацбанку як основного регулятора ринку можливості проводити лібералізацію і в той самий час мати інструментарій для забезпечення фінансової стабільності", - сказав заступник голови НБУ.

За його словами, для цього НБУ необхідно наділити додатковими повноваженнями.

"З одного боку, проведення лібералізації буде позитивно впливати на життя пересічних громадян, надасть їм можливість диверсифікувати свої інвестиції, дасть поштовх інвестиціям у країну - це буде великий крок вперед. Але з іншого боку, не слід забувати, що будь-яка лібералізація збільшує ризики для фінансової системи. Тому наша позиція: лібералізація може проводитися тільки за наявності в Нацбанку повноважень реагувати на кризові явища", - пояснив заступник голови НБУ.

"Якщо ми подивимося в історію, то до 1970-х років фінансові кризи у світі відбувалися дуже рідко і були спричинені лише специфічними подіями. Раніше світ працював не в ліберальній, а в репресивній фінансовій моделі: були заборонені потоки капіталу через кордони, була маса заборон на операції фізосіб і юридичних осіб, була заборона на кредитування під придбання нерухомості. Саме коли світ пішов шляхом фінансової лібералізації, ми отримали велику кількість криз. Виходом є надати певні повноваження регулятору", - додав Чурій.

За його словами, законопроект про валюту повністю відповідає вимогам, які взяла на себе Україна після підписання договору про асоціацію з ЄС. Відповідне підтвердження Нацбанк отримав від Європейської комісії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram