ГоловнаЕкономікаБізнес

Порошенко про досягнення "Нібулону": економіка зростає завдяки таким локомотивам, як Вадатурський Новости компаний

Лідер аграрного ринку України сільгосппідприємство «НІБУЛОН» продемонструвало чергові досягнення і прориви в суднобудуванні і створенні інфраструктури для вітчизняного сільського господарства.

Напередодні за участю Президента України Петра Порошенка був урочисто спущений на воду інноваційний буксир проекту Т3500, закладено відразу два нових судна – 140-метровий самохідний перевантажувач проекту П-140 продуктивністю 18 000 т/добу і буксир проекту POSS-115, а також урочисто введено в експлуатацію елеваторний комплекс ємністю 43 тис. тонн і новий причал (222 м) на перевантажувальному терміналі, що дозволить обслуговувати одночасно до 5 суден і одночасно зберігати 7 різних сільгоспкультур. Відкрито новий цех на суднобудівно-судноремонтному заводі. Крім того, на території підприємства відкрилася і найбільша в Україні міжнародна виставка досягнень суднобудування і новітніх розробок у галузі водного транспорту.

Відкриваючи урочистості, Президент Петро Порошенко заявив, що «НІБУЛОН» завжди у нас є символом відродження суднобудівної промисловості, а Герой України, генеральний директор компанії Олексій Вадатурський – людиною, «яка в надскладних умовах забезпечує і випереджає розвиток економіки України, кардинально змінює підходи у веденні бізнесу, створює робочі місця, забезпечує створення величезного експортного потенціалу України, модернізує інфраструктуру».

«Українська економіка демонструє зростання в першому кварталі 2018 вже на 3,1%. Це відбувається завдяки таким локомотивам української економіки, як Олексій Вадатурський, як інші справжні ентузіасти своєї справи, разом зі своїм колективом», – зазначив глава держави.

Петро Порошенко зауважив, що Україна має великий потенціал щодо зростання експортних можливостей, однак для цього необхідне істотне поліпшення транспортної інфраструктури, а також обсягів потужностей для зберігання. Саме тому настільки важливими є приватні інвестиції в ці галузі.

«Надзвичайно важливо, що ми вводимо в експлуатацію елеваторний комплекс, спускаємо на воду морський буксир, який забезпечує також цю інфраструктуру. Беремо участь у закладці двох нових суден. Це дозволить збільшити експортні потужності України та підтвердить якість українського суднобудування», – підкреслив Президент.

«Головне, що заслуговує на подяку від суспільства, від влади, це те, що це підприємство є одним із найпотужніших платників податків, і сьогодні завдяки йому в Миколаєві буде створено додатково ще 500 нових робочих місць», – повідомив глава держави. Він також подякував О. Вадатурському, працівникам суднобудівно-судноремонтного заводу і всій компанії «НІБУЛОН» за значний внесок у розвиток промислового, транспортного та аграрного потенціалу України.

У свою чергу, генеральний директор ТОВ СП «НІБУЛОН», Герой України Олексій Вадатурський зазначив, що реалізація проектів з будівництва нового елеваторного комплексу та цеху, масштабна  реконструкція заводу, а також закладка і спуск на воду нових суден стали можливими за підтримки надійних міжнародних фінансових партнерів, які довіряють ініціативам компанії.

Зокрема, йдеться про спільні інвестиційні програми з Міжнародною фінансовою корпорацією, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком, окремими банківськими установами Європи. На урочистостях були присутні і посли Бельгії, Нідерландів, представники близько 20 держав, які або через фінансування, або через поставки обладнання інвестували в розвиток суднобудування і аграрної інфраструктури України.

«Ми кращі в суднобудуванні завдяки не державним дотаціям і пільгам, а завдяки довірі західних інституцій і власному патріотизму. Одне наше підприємство на сьогодні будує стільки суден, скільки всі інші суднобудівні підприємства України разом узяті. Сподіваюся, що вони не будуть стояти на місці і теж будуватимуть та інвестуватимуть у розвиток галузі», – сказав гендиректор «Нібулону».

«Буквально за два роки наша компанія провела днопоглиблення на Південному Бузі і відновила судноплавство на ділянці у 134 кілометри, побудувала 2 термінали і перевезла по цій річці мільйон тонн сільгосппродукції. Крім того, побудовано надпотужне днопоглиблювальне судно для розробки скальних ґрунтів, і ми тепер зможемо виконати міждержавні домовленості з Білоруссю щодо приведення до належного стану водні шляхи. Ми тільки в цьому році спустили на воду 4 судна», – зазначив О. Вадатурський.

Він додав, що тільки на суднобудівному заводі освоєно 70 млн дол. США інвестицій. Це дозволяє не тільки будувати, але і розробляти нові проекти. Зокрема закладений разом із Петром Порошенко самохідний перевантажувач – перше судно довжиною 140 метрів, яке буде зведено на заводі. До цього будувалися судна довжиною 80-100 м.

Утім, за словами О. Вадатурського, досягнення компанії не у всіх викликають позитивні емоції.

«Ми кращі не завдяки фінансовим дотаціям, не завдяки пільгам держави, ми кращі завдяки довірі західних фінансових інститутів і патріотизму компанії. Але наше лідерство в економіці створює мені багато проблем. Дякую за домовленість про зустріч наступного тижня, щоб обговорити ці проблеми. Тому що я і наша компанія не хоче терпіти приниження від інфраструктурного міністра і деяких депутатів, які навіть вас сьогодні супроводжують. Я хочу, щоб таких компаній, як «НІБУЛОН» були десятки. Тоді ми разом досягнемо того, що Україна буде багатою, процвітаючою, буде країною для людей і буде інвестувати в людей, у свою економіку. Я сподіваюся, що на цьому шляху в нас буде не тільки ваша підтримка, а й підтримка інфраструктурних міністерств та інших відомств, тому що все, що я роблю, я роблю не для себе, а для економіки України», – зазначив гендиректор «Нібулону». Пізніше він уточнив, що йдеться про звинувачення компанії в монополізації річкових перевезень і суднобудування в ході обговорення нового законодавства про внутрішні річкові перевезення.

«Наші опоненти не сповідують стратегію залучення інвестиційних коштів в Україну і створення робочих місць. Вони хочуть ввести офшорний флот без плати будь-яких мит. Представники міністерства шантажують нас, звертаючись в ЄС, безпосередньо до європейських банків, із проханням не давати нашій компанії кредитні кошти на розвиток. Така позиція в будь-якій країні світу елементарно закінчувалася б терміновою відставкою міністра. У нас такі приниження в порядку речей. Я був змушений звернутися особисто до Президента, щоб мене і компанію захистили від такого горе-міністра. Президент пообіцяв протягом декількох днів запросити мене на зустріч, щоб ми провели діалог. І ми аргументовано покажемо, що є зло для України, а що кращі ідеї для України», – підкреслив гендиректор «Нібулону».

Незручно почувалися і народні депутати, які супроводжували Президента в поїздці по Миколаївській області.

«Нас звинувачують у тому, що ми нібито претендуємо на монополізм у річкових перевезеннях, у суднобудуванні, що ми плануємо бути монополістами за кількістю суден українського флоту. Що ми нібито заважаємо законотворчій діяльності інших народних депутатів, у яких інша думка, що відрізняється від думки нашої компанії. У них зовсім інша стратегія – не залучити інвестиційні кошти в країну і побудувати для України на наявних потужностях судна, а ввести сюди офшорний флот, який колись вивели з державної власності України, а тепер він старіє за кордоном. Ось його тепер хочуть ввести в Україну без сплати будь-яких мит, податків і т. п.», – звернувся до народних обранців Олексій Вадатурський.

Тим не менш, компанія продовжує реалізацію масштабного проекту з відродження суднобудування і поліпшення логістичної інфраструктури річок України. За словами Олексія Вадатурського, завдання «Нібулону» на найближчі роки – побудувати флот, що складатиметься з 100 суден, щоб транспортувати 4 млн тонн зерна по річках у рік. Також компанія приступає до будівництва нового цеху закритого типу, що дозволить повністю споруджувати судна всередині цеху, без виходу назовні. Розміщена там потокова лінія буде обладнана за найкращими світовими стандартами. Крім того, до осені планується проведення підготовчих робіт для будівництва річкових перевантажувальних терміналів у Тернівці (Дніпропетровська область) і Мар'янському (Запорізька область), а весною 2019 вони можуть бути введені в експлуатацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram