ГоловнаЕкономікаБізнес

Екс-власники банку "Надра" брати Сегалі тиснуть на державні органи, - ФГВФО

Представники позичальника використовують, у тому числі, звернення в правоохоронні органи і народних депутатів, кажуть у фонді.

Екс-власники банку "Надра" брати Сегалі тиснуть на державні органи, - ФГВФО
Фото: Сергей Нужненко

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявив про тиск на ліквідатора банку "Надра" з боку наближених до братів Сегалів позичальників. Про це йдеться в повідомленні фонду, пишуть Українські Новини.

"Фонд гарантування розцінює як тиск дії представників позичальників-інсайдерів банку "Надра", які замість того, щоб виконувати повною мірою свої зобов'язання перед банком і повертати кредити, намагаються тиснути на уповноважену особу Фонду, використовуючи, в тому числі, в своїх цілях правоохоронні органи і народних депутатів", - зазначено в ньому.

У 2008 році банк видав кредит у розмірі 25 млн доларів компанії, що належала офшорним фірмам, які входили в бізнес-групи Іллі та Вадима Сегалів, для будівництва підприємства з переробки сої.

Щоб уникнути виконання зобов'язань перед банком компанія-позичальник здійснила процедуру реорганізації, змінила форму власності та переписала адресу нерухомого майна, переданого в заставу банку.

У результаті таких недобросовісних дій перед банком виникла загроза втрати заставного майна як джерела погашення кредиту.

Незважаючи на це, в 2009-2014 роках банку вдалося в судовому порядку задовольнити частину своїх вимог, у тому числі повернути частину виданих кредитних коштів за рахунок зарахування на баланс заставного майна - нового цілісно-майнового комплексу - заводу з переробки сої, який розташований у новій Каховці, вул. Індустріальна (Херсонська область).

Однак після визнання банку неплатоспроможним (лютий 2015 року) колишні акціонери фінустанови вирішили повернути цей актив у свою сферу впливу.

Зокрема, з боку ТОВ "Весдікс Інвестмент Лімітед" (наближений до братів Сегалів) було ініційовано низку судових процесів про скасування вже прийнятих судових рішень про визнання права власності на комплекс заводу за банком.

У результаті на травень 2018 року зазначене нерухоме майно повернуто у власність позичальника, паралельно - введено процедуру санації боржника.

При цьому в реєстрі кредиторів, сформованому в рамках санації підприємства, вимоги банку встановлені на рівні 45,7 млн гривень, що майже втричі менше за наявну суму балансової заборгованості, на початок травня сягнула 124,8 млн гривень.

На цей момент, у рамках санації компанії-позичальника, арбітражний керуючий, здійснюючи тиск на уповноважену особу Фонду, намагається змусити банк в обхід встановленої законодавством і нормативними актами Фонду процедури продажу активів неплатоспроможних банків, без відкритих онлайн-аукціонів і публічних торгів, переуступити права вимоги за кредитом на користь ТОВ "Весдікс Інвестмент Лімітед" за ціною 45,7 млн гривень.

При цьому в своїх спробах змусити уповноважену особу Фонду погодити переуступку прав вимоги, порушуючи наявну прозору процедуру продажу активів неплатоспроможних банків, представники позичальника використовують, зокрема, звернення в правоохоронні органи і народних депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram