ГоловнаЕкономікаБізнес

Закон про вивізне мито на брухт зберіг валютні надходження в Україну на рівні траншу МВФ, - Каленков

Недонадходження в бюджет до прийняття закону становили понад мільярд гривень.

Закон про вивізне мито на брухт зберіг валютні надходження в Україну на рівні траншу МВФ, - Каленков

Прийнятий Верховною Радою закон про продовження вивізного мита на металобрухт з України, за який проголосували найрізноманітніші парламентські фракції, - приклад обдуманого рішення, що позитивно впливає на економічну безпеку країни, заявив в ефірі телеканалу 112 Україна президент об'єднання підприємств "Укрметалургпром" Олександр Каленков.

За словами Каленкова, тільки за рік чинності закону про вивізне мито на брухт вдалося зберегти 1,6 мільярда доларів валютних надходжень у країну. Цей обсяг коштів можна порівняти з розміром траншу від МВФ в 1,8 мільярда доларів, який Україна може отримати 2018 року.

"Закон дозволив зберегти 1,6 мільярда доларів валютних надходжень. Ви можете підрахувати, що це значно зменшить негативне сальдо торгового балансу України. Отже, курс нашої валюти буде більш стабільним. І, відповідно, це впливає на інфляцію, на надходження до бюджету. Тому це вкрай практичне рішення, яке кожен українець може відчути на власній кишені в найближчі місяці", - заявив експерт.

Крім валютної виручки, яка прямо впливає на курс гривні, безмитний вивіз металобрухту за кордон (до кінця 2015 року) призводив до недоотримання бюджетом близько мільярда гривень у вигляді податків. Це відбувалося через гостру нестачу на українських металургійних підприємствах металобрухту, який масово вивозили за кордон.

"Багато підприємств не випустили частину продукції, яку могли б випустити і продати. Отже, підприємства не отримали валютної виручки, країна Україна не отримала валютної виручки. Також ми оцінювали недонадходження в бюджет - це більш ніж мільярд гривень", - повідомив Каленков.

Як повідомляли раніше, українські підприємства до введення мит на вивезення брухту скорочували і навіть зупиняли виробництво.

Крім того, сьогодні у світі спостерігають протекціоністську політика країн. США і ЄС вводять обмежувальні мита на ввезення металопродукції з інших країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram