ГоловнаЕкономікаФінанси

Курс на cashless

Google Pay функціонує в Україні з листопада 2017-го року. З 17 травня 2018-го у нас офіційно запрацювала й Apple Pay. Тепер власники обох основних світових мобільних операційних систем можуть використовувати свої смартфони для оплати товарів та послуг. LB.ua вирішило розібратися, що таке мобільні платежі та які переваги вони мають перед іншими способами оплати.

Фото: lab.bit.ua

Що це

Apple Pay та Google Pay — не mobile-only банки. Для їх використання потрібно мати карту банку, що підтримує роботу з мобільними платежами. У фізичних магазинах система дозволяє оплачувати товари просто піднісши мобільний пристрій до платіжного терміналу. Проте присутня можливість оплачувати товари та послуги й в інтернеті, на сайтах, які впровадили таку можливість.

Системи мобільних платежів з’явилися порівняно нещодавно, проте вже встигли завоювати популярність користувачів у світі.

Кому доступно

Якщо говорити про систему Apple Pay, вона буде доступна для власників iPhone 6 та вище. Щоб скористатися нею на телефонах Phone 5, 5s и 5c потрібно окрім смартфону мати також Apple Watch.

Сьогодні систему можуть використовувати тільки клієнти ПриватБанку, проте найближчим часом вона може стати доступною й для власників карток інших банків. Цей хід стандартний для Apple. Виходячи із своєю системою мобільних платежів на новий ринок компанія спершу починає співпрацю саме із найбільшими банками в країні.

Для того, щоб користуватися в Україні системою Google Pay смартфон теж повинен відповідати певним вимогам. Обов’язково має бути присутній Near Field Communication (NFC) модуль. Саме NFC надає можливість безконтактного обміну даними. Крім цього, встановлена на смартфоні операційна система Android повинна бути версії 4.4 та вище. При цьому, система непрацюватиме, якщо встановлена на вашому телефоні прошивка неофіційна. Це пояснюється вимогами до безпечності платежів та захисту ваших даних.

Оскільки Google Pay з’явилася в Україні раніше, то й список банків, які її підтримують істотно більший. Зараз скористатися можливостями мобільних платежів через систему Google можуть власники карток ПриватБанку, ОщадБанку. Укрсиббаинку, ПУМБу, Банку Південний, Таскомбанку, Монобаку, Альфа-Банку, Банку Восток та ОТП банку. Інформацію про те, який тип карток підтримується, можна знайти на офіційному сайті.

Як користуватися

Як зазначалося вище, система працює за протоколом NFC і тільки з терміналами, що підтримують безконтакті платежі. Впізнати їх можна за присутністю поміток PayPass або PayWave.

Фото: iPhones.ru

Оплата відбувається в декілька кліків. Для iPhone 6 і вище необхідно двічі натиснути на кнопку Home, прикласти палець до Touch ID й піднести смартфон до терміналу. Власникам iPhone X потрібно двічі натиснути на бічну кнопці, подивитися на телефон для того, щоб він розпізнав обличчя та прикласти його до платіжного терміналу. Власники ж Apple Watch повинні двічі натиснути на довгу бічну кнопку й тримати годинник біля терміналу. Про вдалий платіж годинник повідомить вас вібрацією.

Для Google Pay процедура теж доволі проста. Потрібно включити екран смартфону та піднести його до терміналу. Якщо прикріплених карток декілька, Google Pay запропонує обрати одну з них як основну.

Для того, щоб проводити оплату, власникам смартфонів на системі iOS потрібно завантажити додаток Wallet, а власникам Android — додаток Google Pay.Які переваги перед картами та програмами банківОдна із найбільших переваг — відсутність потреби носити із собою велику кількість карток. Усі вони знаходитимуть у вашому смартоні. Також й Google, й Apple заявляють про підвищену безпеку при використанні їх систем для оплати товарів та послуг. Проте моделі, які вони використовують мають істотні відмінності.

У моделі Apple користувач зберігає захищений «токен» (електронний ключ доступу), випущений своїм банком на своєму телефоні, а після цей токен використовується для транзакцій, дозволених відбитком пальця користувача на телефонній системі Touch ID (у iPhone X — Face ID).

Фото: lab.bit.ua

Натомість Google не використовує той самий механізм токенів, випущений банком. Замість цього картки користувачів «зараховуються» до системи Google й ії присвоюється новий ключ, тому, коли користувач щось купує, фактичну оплату здійснює Google. Таким чином, Google «бачить» кожну транзакцію кожного користувача.

Декілька українських банків робили спроби інтегрувати в свої мобільні додатки систему безконтактної оплати. Проте з тих чи інших причин вони не здобули великої популярності.

У бажанні Apple та Google освоювати ринок платежів немає нічого дивного. Особливо, враховуючи потенційну базу клієнтів — власників смартфонів на їх операційних системах. Тим більше, що фінансова сфера ласий шматок для багатьох компаній, в тому числі й мобільних операторів, про що ми писали раніше.

Курс на cashless (безготівкові платежі) компанії взяли вже давно. Готівка потроху втрачає своїх прихильників, а власники карток все частіше обирають безконтактну оплату. Про таку тенденцію в Україні, крім іншого, свідчать і дані НБУ.

Джерело: https://bank.gov.ua
Джерело: https://bank.gov.ua

У безконтактних платежів достатньо як прихильників, так і противників. Проте статистика говорить про стабільний ріст популярності такого формату. Єдине — цілком відчути всі його переваги можна буде тільки після збільшення кількості терміналів та онлайн-магазинів в Україні, які підтримують таку систему оплати.

Денис ПристайДенис Пристай, Журналист
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram