ГоловнаЕкономікаДержава

Нардепи закликали парламент розглянути антитютюновий законопроект

Законопроект був розроблений понад рік тому Комітетом Верховної Ради з податкової і митної політики

Нардепи закликали парламент розглянути антитютюновий законопроект
Фото: capital.ua

91 народний депутат закликав парламент розглянути антитютюновий законопроект №2430-д. Відповідне депутатське звернення скеровано на ім'я голови Верховної Ради. Законопроект №2430-д розроблений понад рік тому Комітетом Верховної Ради з податкової і митної політики за дорученням голови парламенту на основі 9 антитютюнових законопроектів.

Доопрацьований законопроект передбачає, зокрема, комплексне врегулювання виробництва й обігу електронних цигарок, упровадження механізму відстеження обігу цигарок і запобігання їх нелегальному обігу.

Крім того, передбачена повна заборона реклами тютюнових виробів в Інтернеті, а також заборона на "смачні цигарки" - з характерним ароматом, який може приваблювати.

Також передбачено зниження допустимого рівня вмісту смол, нікотину та монооксиду вуглецю. Будуть підвищені штрафи за порушення у сфері торгівлі тютюновими виробами.

У депутатському зверненні сказано, що поданий законопроект не суперечить законодавству Європейського Союзу та нормам Угоди про асоціацію України і ЄС.

- За останній рік використання електронних цигарок істотно зросло. І найгірше, що вони передусім популярні серед молоді і навіть неповнолітніх "вейперів", - заявив один з ініціаторів депутатського звернення, народний депутат Геннадій Кривошея.

За його словами, ще один популярний, але небезпечний тренд - сигарети зі смаковими добавками.

- Якщо 2-3 роки тому серед ароматизованих сигарет продавалися лише сигарети з ментолом, то зараз маса варіантів - яблуко, лісові ягоди і т.ін. Це приваблює дітей. Заборона цигарок зі смаковими добавками - це нормальна практика розвинених країн, насамперед Євросоюзу. І ці питання необхідно терміново врегулювати, - заявив народний депутат Геннадій Кривошея.

Головне науково-експертне управління Верховної Ради, а також профільний комітет парламенту рекомендували законопроект до прийняття в першому читанні. Є також висновок парламентського комітету боротьби з корупцією про те, що законопроект №2430-д не створює корупційних ризиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram